Kilis’te Ahilik Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor

Kilis’te Ahilik Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor

Kilis’te, 23-28 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde bir program düzenlendi.

Kilis Alaeddin Yavaşça Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törene; Vali Vekili Tolga Toğan Vali Yardımcısı Hakan Ezgi, AK Parti Kilis Milletvekili Opr. Dr. Fuat Karakuş, Kilis Belediye Başkan Vekili Ömer Kerkütlü, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Bolat, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Harun Taşkesen, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Aldemir, PTT Baş Müdürü Mustafa Açıkel, Ticaret İl Müdürü Yaşar Çakmak, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, Kilis Esnaf ve Sanatkarlar Odası (KESOB) Başkanı Şevket Memiler, Kuyumcular Odası Başkanı Zafer Bilik, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Hamit Arslan, Bakkallar Odası Başkanı Hamit Tatar, Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Kepekçİ, Demirciler ve Tamirciler Odası Başkanı Mustafa Korkmaz, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Mustafa Sayaoğlu çok sayıda davetli katıldı.

Ahilik Haftası nedeniyle hazırlanan sinevizyon yoğun ilgi ile izlendikten sonra Halk Eğitim Merkezi Halk oyunları gösteri yaptı.

Programda konuşan KESOB Başkanı Şevket Memiler, 26. Ahilik Haftası’nı kutladıklarını belirterek, “Bizler kısıtlı miktardaki sermayesine, el emeğini, göz nurunu ve alın terini katan bununla ülke ekonomisine katkıda bulunan zanaatkardır. Bunun içindir ki emek ve çalışma bizler için kutsiyet arz etmektedir. Ahilik yaklaşık bin yıllık bir kültür geleneğinin devamıdır. Dünyanın bir değişim yaşadığını düşünen beyinlerin ürettiği bilgi, tarladaki fabrikadaki üretimi ve okullardaki eğitimi değiştiriyor. Eserler yozlaşıyor, daha çok kazanma uğruna yüz binler ölüyor, milyonlar açlığa sefalete sürükleniyor. Dünyanın her yerinde görülen bu manzara karşısında bu haftanın ismindeki çağrışım tüm insanlığın ihtiyacını en iyi şekilde ortaya koyuyor. İhtiyacın adı ahiliktir. Ahi Evran’ın geri gelmeyeceğini ama onun prensiplerine ihtiyaç olduğunu bize belirtiyor ve bizlere şöyle sesleniyor: ‘Müşteri velinimettir, doğru sabırlı dayanıklı ol, yalan söyleme, güzel ahlaklı ol, kimseyi kandırma, kanaatkar ol, dünya malına tamah etme, yanlış ölçme, eksik tartma, üstün durumda iken affedici, hiddetli iken yumuşak davranmayı bil, kendin muhtaç iken bile, başkalarına verecek kadar cömert ol.’ Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy da ‘Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez. Toplu vurdukça yürekler onu top dahi sindiremez’ diyor” şeklinde konuştu.

AK Parti Kilis Milletvekili Opr. Dr. Fuat Karakuş ise esnaf olmanın kolay olmadığını belirterek, “Bizim öğrencilik dönenimizde meslek edinemeyen kişilerin okumaya yöneldiği yönünde bir görüş vardı. Bunu Şunun için ifade etmek istiyoruz. Herkes okuyabilir. Ama herkes esnaf ve sanatkar olamaz. Eğer herkes sanatkar olmuş olsaydı bugün burada bunları konuşmuyor olurduk. Üreten bir ülke olmak zorundayız. Dünyada tüketim çok fazla bu nedenle herkesin bir şeyler üretmesi gerekiyor. Ahi Evran’nın gösterdiği gibi esnaf ve sanatkar olmak kolay değil, bu nedenle esnaf ve sanatkarlarımızı önemsiyoruz. Toplumun vazgeçilmesi olarak görüyorum” diye konuştu.

Vali Vekili Tolga Toğan ise yaptığı konuşmada, ahiliğin yaklaşık bin yıldır bir kültür geleneği olduğunu anımsatarak, “Hacı Bektaş-ı Veli’den itibaren Ahi Evran ile başlayan bir gelenektir. Sadece Ahilik bir kültür bir sanat değildir. Yardımlaşma, dayanışma ve kaynaşmadır. Bugün Kilis halkının Türk insanının Suriyelilere gösterdiği ligi, alaka ve yardımlarda Ahi Evran kültüründen gelmektedir. Ahilik bir yaşam biçimi haline gelmiştir. Yüzyıllardan beri, bu nedenle temeli sağlam olan bu geleneğimiz zor zamanlarda bile kayıtsız bir şekilde uygulanmaktadır. Ahi Evran ile başlayan bu kültür, dayanışma, yardımlaşmayı daha geliştirmek zorundayız. Yeni nesle öğretmenin önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Daha sonra yılın Ahisi seçilen Mehmet Hikmet Tekçe’ye Vali Vekili Tolga Toğan tarafından ‘Yılın Ahisi’ plaketi verildi.

Milletvekili Karakuş tarafından Ahilik kaftanı giydirildi.

‘En Olgun Esnaf’ dalında seçilen İbrahim Yılbaşı’ya ‘Örnek Kadın Esnaf’ dalında seçilen Zeynep Dağcı, ‘Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslek’ dalında seçilen Mehmet Datoğlu‘na, ‘En Genç Esnaf’ dalında seçilen Okan Kahyaoğl’na plaketleri verildi.

YILIN AHİSİ TÜFEKÇİ HACI HİKMET TEKÇE KİMDİR
Nüfus kayıtlarına göre 1926 yılında gerçekte ise 1924 yılında Kilis’te doğdu. Babası Kuva-i Milliye’nin tüfekçisi ve kurucularından olan meşhur tüfekçi Mustafa Kemal Tekçe’dir.

İlkokuldan ayrılarak 1936 senesinden itibaren Tarihi Arasa Çarşısı’ndaki babasının dükkânında çalışmaya başlamıştır.Burada esnaflığın, ahi geleneğinin bütün inceliklerini zaten tabii bir okul olan çarşıdaki büyüklerden ve ustalardan yaşayarak öğrenmiştir. Askerliğini Ankara 2. Ordu Komutanlığı’na bağlı Ağır Bakım’da Silah Uzmanı olarak yapmış tank, uçaksavar dahil bilumum silahların bakım ve tamiratıyla yetişmiştir. Askerden sonra tekrar baba dükkânında işe başlamış tüm bölgede bilinen ve tanınan bir usta olmuştur. Ayrıca kardeşleri Ahmet, Mahmut, Ali, Abdulkadir ve Necmettin Tekçe’ye de ustalık ve ağabeylik yapmıştır. Kilis’te o zaman ki esnaf şıhları denilen büyüklerinin takdirini kazanmıştır. Ustalığı, vicdanı, doğruluk ve dürüstlüğü ile herkes tarafından sevgi ve saygı görmüştür.

Esnaf arasındaki ihtilaflarda şeriat olarak bilinen kişiler arasında görev yapmıştır. Ayrıca mahkemelerde yıllarca silah bilirkişisi olmuştur. Arasa Çarşısının yıkıldığı 1986 yılına kadar çarşıdaki dükkanında tüfek, silah ve bıçak ustası olarak aralıksız çalışmıştır. 1986 yılında Sebzeciler Çarşısı Hasenek sokaktaki dükkanına (Murtaza Caddesi) taşınmış olup, halen burada bizzat çalışmaktadır.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile