Kilis'te 'Boz' Fistik Hasadi Basladi

Kilis'te 'Boz' Fistik Hasadi Basladi

Kilis’te yeni mahsul Antep fistigindan önce toplanan ve "boz" olarak tabir edilen tam olgunlasmamis iç fistigin hasadi basladi.

Gaziantep basta olmak üzere Dogu ve Güneydogu Anadolu’da yetistirilen Antep fistiginin hasadina Kilis’te de baslandi. Kilis’te fistik üreticileri, agaçlara merdivenle çikarak kizarmamis fistiklari topluyor.

Ziraat Mühendisleri Odasi Kilis Temsilcisi Güven Özdemir, Boz fistigin hasadina baslandigini ifade ederek, “Fistik üreticilerimiz pazarlama konusunda acele etmesinler. Suan piyadede 45 TL’den bahsediliyor, fiyat ucuz, fistigin girdi maliyetleri yüksek, bu nedenle hemen piyasaya sürmesinler. Türkiye genelinde fistik rekoltesi düsük. 40 dereceyi asan sicaklikta üreticilerimiz hasat yapiyorlar. Kilis’te 1 milyon 500 bin adet fistik agaci bulunuyor. Ilimizde her geçen gün fistik üretimi artmaktadir. Türkiye’de fistik üretimi açisindan Kilis 7’inci siradadir. Ilerleyen yillarda, ilk 4’e girecektir. Kilis’te 75 bin dekar alanda üretim yapiliyor. Geçen yil 70 bin dekar üretim alani vardi, 5 dekar artti. Doluk, sel, yagmur nedeniyle bu yil rekolte beklentisi düsük olmasina ragmen, fistiklarin içinin dolu olmasi nedeniyle rekolte olarak geçen yil 5 bin ton iken bu yil 4 bin 500 ton civarinda olmasini bekliyoruz” dedi

Fistik üreticisi Mehmet Canbakis, boz fistigin hasadina bugün itibariyle baslandigini ifade ederek, “Bu yil geçen sene kadar olmasa da beklentimiz yine iyi. Boz fistigin kilosu Gaziantep’te 45 liradan alici buluyor. Bu fiyatlar çok düsük ama fistik fiyatlarinin artacagini düsünüyoruz. Üreticilerimiz fistiklarini hemen piyasaya sürmesinler, kavlattiktan sonra bekletsinler ilerleyen zamanda piyasaya sürsünler. Bu yil yagmur, dolu, firtina nedeniyle rekolte düsüklügü oldu. Ama fistiklarimizin içerisi doludur. Kalitemiz yüksektir. Geçen yil kadar olmamis olsa da verimimiz yüksektir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile