Kilis'te 'Güçlü Geçim Dayanikli Toplum' Projesi Kapsaminda Kursiyerler 'Istihdam Fuari'nda Bulustu

Kilis'te, Avrupa Birliginin finansal destegi, Tarim ve Orman Bakanligi, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi ile Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) is birliginde yürütülen "Güçlü Geçim Dayanikli Toplum" projesi kapsaminda kursiyerler "Istihdam Fuari"nda bir araya geldi.

Kilis Vali Yardimcisi Kemal Balaban, bir otelde düzenlenen programda, Kilis olarak büyük bir yük tasidiklarini, yükü hafifletmek için paydaslarinin çaba harcadiklarini söyledi.

Kardesligin sinir tanimadigini ve Türkiye olarak Suriyelilere ensarlik görevini sürdürdüklerini belirten Balaban, "Suriyeli vatandaslarimizin sosyo-ekonomik entegrasyonunun desteklenmesi, geçim saglama imkanlarinin yaratilmasi hususunda çalismalarimiz devam ediyor. Bu kapsamda Avrupa Birligi ve Birlesmis Milletler destekli projeleri önemsiyoruz." dedi.

Insanlara balik vermek yerine balik tutma siariyla destek verdiklerini aktaran Balaban, söyle konustu:

"Proje kapsaminda yüzde 50'si Türk, yüzde 50'si Suriyeli teknik kurslar düzenlenmis. Uygulamali çiftçi okullari hayata geçirilmis. Tarimsal verileri gelistirme ve istihdam noktasinda önemli çalismalar yürütülmüstür. Bizler üretmek zorundayiz. Bu cografya zor bir cografya. Gerek Kilis olsun gerek Suriye'deki vatandaslarimiz olsun sektörler içerisinde tarimsal alanin en etkin ve verimli sekilde kullanilmasi adina bu tür çalismalarin artarak devamini diliyorum. Üreten toplumlar güçlü, söz sahibi olan toplumlardir."

FAO Proje Koordinatörü Çagatay Cebi de Türkiye'nin Suriye'deki uzun ve sancili krizden kaçan yaklasik 3,5 milyondan fazla mülteciye ev sahipligi yaptigini animsatti.

Türkiye'ye siginan mültecilere daha iyi bir gelecek hazirlayabilmek için tüm taraflarla yakin çalisma içerisinde olduklarini ifade eden Cebi, sunlari kaydetti:

"Projemizi yürüttügümüz 10 ilde Suriyeli mülteciler için en uygun geçim kaynaginin tarim ve gida sektöründen geçtigini ortaya koyduk. Bu arastirmalar Türkiye'deki tarim ve gida sektöründeki nitelikli is gücüne olan ihtiyaci gözler önüne serdi. Bu çalismalardan hareketle proje kapsaminda sadece Suriyeli mülteciler degil kirilgan durumdaki ev sahibi topluluklari da dahil ettik. Ihtiyaç halindeki bu topluluklarin özellikle tarim sektöründe etkili bir egitim almalari için çalismalarimiza basladik."

Amaçlarinin Suriyeli mültecilerin ve onlara ev sahipligi yapan topluluklarin sosyal ve ekonomik entegrasyonunu saglamak oldugunu dile getiren Cebi, "Projemiz sadece egitimlerle sinirli degil. Her ilde Tarim ve Orman Bakanligi, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi'nin isbirligiyle ISKUR hizmet noktalari kuruldu. Bunlar araciligiyla tarim ve gida sektöründe kalifiye isçi ve isverenler bir araya getirilmeye baslandi. Suanda aldigimiz sonuçlardan henüz bir sene olmasina ragmen çok memnunuz. Mevcut durumda yüzde 40'tan fazla faydalanicimiz is buldu, istihdam oldu. Biz is bulan faydalanicilarimizin hepsine de mevsimlik veya kalici olmasina bakmadan 6 ay boyunca sigorta destegini sagladik. Her ilimizde seçilmis bir kadin kooperatifini de proje kapsaminda desteklemeye basladik." diye konustu.

Il Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoglu ise Kilis'in Suriye krizinden en fazla etkilenen illerden birisi oldugunu kaydetti.

Kilis'in nüfusunun bir buçuk kati mülteciyi misafir ettigine dikkati çeken Kökçüoglu, Suriyeli ve Türk vatandaslarini entegre etme açisindan bu projenin önemli oldugunu anlatti.

Konusmalarin ardindan kursiyerlere sertifikalari verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile