Kilis'te Kekik Hasadi Basladi

Kilis'te Kekik Hasadi Basladi

Kilis Orman Isletme Müdürlügü tarafindan gelir getirici ürün olarak ekilen köylüler tarafindan toplanan kekiklerin hasadi basladi.

Kilis Orman Isletme Müdürü Ismet Günes, Orman Isletme Sefi Ümran Ates, Akdeniz Tibbi ve Aromatik Bitkiler Dernegi (ATABDER) Baskani ve Kilis 7 Aralik Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Nazim Sekeroglu ile birlikte daglik alanda kekik hasadina katildi.

Orman Isletme Sefi Ümran Ates, Agaçlandirma sefligi olarak 2019 yilinda 5 hektarlik alan üzerine kekik ekimi yapildigini ifade ederek, “2019 yilinda 15 bin adet kekik diktik. Bu yilda hasadini yapmaya basladik. Odun disi bitkiler kapsaminda degerlendiriliyor. Basmagara köyündeki vatandaslara gelir saglamasi için yapilmis bir projedir” dedi.

Kilis Orman Isletme Müdürü Ismet Günes, Merkeze bagli Basmagara köyünde Arilara faydasi olsun diye kekik ektiklerini ifade ederek, “15 bin kekik ektik, arilar, bu kekiklerden bal yaptilar. Simdide hem kekiklerimizin gençlesmesi için seneye daha gür çikmasi için biçip, piyasaya gelir getirmesi için ekonomiye katkisi olmasi için 5 ton kadar kekik biçilecek. Parasini Orman Isletme Müdürlügüne yatiracaklar, tarife bedeliyle yatiracaklar. Hem köylülerimiz kazanacak, hem isçiler kazanacak, hem tüccarimiz kazanacak. Insallah bu projenin devamini getirecegiz. Kuraklik olmamis olsa kekikler daha fazla rekolte verirdi. Edindigimiz tecrübe ile bu sahamiz ilerleyen günlerde daha güzel olacak” dedi.

Akdeniz Tibbi ve Aromatik Bitkiler Dernegi (ATABDER) Baskani Prof. Dr. Nazim Sekeroglu, Türkiye’de Aromatik Bitkilerle ilgili gerek dogadan gerekse tarim yoluyla toplanmasi ilgili son 20 yilda büyük bir çalisma yapildigini ifade ederek, “20 yildan beri Aromatik Bitkiler konusunda çok ciddi projeler ortaya kondu. Odun disi orman ürünleri ve Aromatik Bitkilerin yurt disina satimindan 2023 yilinda 5 milyar dolar gelir hedefi var. 2020 yilinda 2020 yilinda 1 milyar dolar Aromatik Bitkiler odun disi ürün ihracatimiz oldu. Orman Isletme Müdürlügü ile birlikte çalismalar yaptik. Bu çalisma sonucu çok güzel örnekler ortaya çikti. 2019 yilinda Basmagara köyünde hem ari üreticilerine faydasi olmasi hemde bu bölgedeki kirsal kesimde yasayan insanlara faydasi olmasi için kekik ekildi. Ayrica sumak dikimi gerçeklestirildi.

Yeni farkli bir alanda Aroma vadisi olusturuldu. Buraya lavanta, kekik, biberiye dikimleri yapildi. Odun disi bitkiler Türkiye’de gerçekten belirli bir noktaya geldi, kirsalda yasayanlar için Orman Isletme Müdürlügünün dikmis oldugu kekikleri topluyorlar. Tarife bedelini Orman Isletme Müdürlügüne yatiriyorlar. Kekikleri uygun kosullarda kurutarak, tüccarlara satiyorlar” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile