Kilis’te sezonun ilk nar hasadi Kilis’te basladi.
Kilosu 7 TL’den alici bulunan nar, soguk hava depolarinda bekletildikten sonra Irak basta olmak üzere Avrupa Birligi ülkelerine ihrac ediliyor. Kilis’te yaklasik 10 bin dekar alanda nar üretimi yapiliyor.
3 yasinda verim basliyor
Tarim ve Orman Il Müdürlügünün tesvikleriyle getirisi fazla olmasi ve 3 yil sonra meyve vermeye baslamasi gibi nedenlerden 2006 yilindan itibaren Kilis’te dikimine baslanan hicaz nari, devam eden verimi ile üreticinin yüzünü güldürmeye devam ediyor.
’’Yurt disina ihraç ediliyor’’
Ziraat Mühendisleri Odasi Kilis Temsilcisi Güven Özdemir, Kilis’te Nar hasadinin baslandigini ifade ederek, “Daha öncesinde bahçe kenarlarinda yetistirilen evlerde tüketilen nar, 2006 yilindan itibaren devletin verdigi destek ile 10 bin dekara kadar yükselmistir. Verim geçen yila oranla düsüm ama fiyatlar, geçen yila oranla 2 kati fiyata satiliyor. Kilis’te üretilen nar, soguk hava deposunda bekletilerek, 2-3 ay sonra ihracata gidiyor. Almanya, Katar, Irak ve Avrupa Birligi ülkelerine gönderiliyor. Nar üreticisi Mehmet Sakar ise 2006 yilinda devletin verdigi destek ile 40 dönüm alana nar ektiklerini ifade ederek, “Geçen yil 180 ton ürün almistik. Bu yil ise hava sartlari nedeniyle 120 ton ürün bekliyoruz. Türkiye genelinde hava sartlari nedeniyle rekoltede düsüs var. Soguk hava deposuna koyuyoruz. Aralik ve Ocak ayinda satiyoruz. Biz genellikle Irak’a veriyoruz. Kaliteli nar olursa Avrupa birligi ülkeleri de satin aliyor” dedi.
Kilis'te Nar Hasadi Basladi
Kilis tariminda önemli bir yer tutan narin hasadina baslanirken, narin kilosu tarlada 7 TL’den alici buluyor.



















