Kilis’teki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Durumu

Kilis’teki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Durumu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, 22 adet kooperatiften 16 kooperatifte hayvan dağıtımlarının tamamlandığını söyledi.

Kadıoğlu, 2004 yılında Bakanlık ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın bağlı olduğu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında imzalanan protokolle tarımsal üretim yapabilmek için yeterli kaynağa sahip olmayan, ancak bir kooperatif bünyesinde birleşip süt sığırcılığı ve koyunculuk yaparak gelir elde etmek isteyen kırsal alanda yaşayan 3294 sayılı yasa kapsamındaki vatandaşlar için, projeler geliştirilmesi hedeflendiği belirtildi.

"İlimizde bu projeden faydalanmak isteyen vatandaşlar, ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları tarafından belirlenmiştir" diyen Kadıoğlu, şöyle devam etti: "Kooperatif şeklinde koordine edilmeleri ise İl Müdürlüğümüzce sağlanarak 22 adet tarımsal kalkınma kooperatifi kurulmuştur. Kurulan 22 adet kooperatiften 16 kooperatifte hayvan dağıtımları tamamlanmıştır. 4 kooperatif İnşaat yapım aşamasında olup hayvan dağıtım aşamasına gelmemiştir. 2 kooperatif proje almayarak gayri faal durumda kalmıştır. İlimizde kurulan kooperatiflerin tamamının Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi (KASDEP) olarak adlandırılan protokol çerçevesinde proje bazlı kurulmasından dolayı, kooperatifçiliğin uygulanan projeyle sınırlı görülmesi anlayışını yaygınlaştırmıştır. Kooperatiflerin programa alınması, denetimi, izlenmesi ve değerlendirilmesi Bakanlığımız sorumluluğunda olduğundan uygulanan projelerin taşra çalışmaları İl Müdürlüğümüz tarafından yapılmaktadır. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzce her yıl Nisan ve Ekim aylarında yapılan hayvan izlemelerinde hayvanlarını satan kooperatif üyelerine ilişkin bilgiler gereği, ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına bildirilmektedir." Şu ana kadar dağıtılan büyük baş ve küçük baş hayvandan, yapılan incelemelerde 2 bin 818 adetinin satılmış olduğunun tespit edildiğini kaydeden Kadıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "İlgili mevzuat gereği hayvanlarını satan kooperatif ortaklarına ilişkin listeler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına muacceliyet kararı için bildirilmektedir. Bu kapsamda daha önce proje uygulayan bir kooperatif için ikinci bir proje teklifi yapılabilmesi için, projenin işletmeye geçmiş olması, kooperatife karşı borç ve yükümlülüklerini zamanında yerine getirmiş olması, kredi borçlarını Ziraat Bankası'na tamamen ödemiş olması ve daha önce uyguladığı projelerde başarılı olmasını gerektirmektedir. Örneğin; proje ömrü içerisinde hayvancılık uygulanan birinci proje 300 baş ise yapılan tespitte en az 300 baş damızlığın elde olması ve hiçbir ortağın muaccel halde olmaması gerektiğinden mevcut duruma göre şu an ilimizde kurulu bulunan birçok kooperatifimizin yeni proje uygulama şansı bulunmamaktadır. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile