Kilis'ten 7 Ülkeye Kanarya İhracatı

Kilis'te kuş ticaretiyle uğraşan girişimci, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Lübnan, Pakistan ve Ürdün'ün yanı sıra Mali'ye her yıl yaklaşık 5 bin kanarya satıyor Alpaydın: 'Güneydoğu'da bu sektörde bir eksikliğin olduğunu biliyorduk. İşimizi büyüterek bölgedeki tek ithalatçı ve ihracatçı firma haline geldik. Şimdi 7 ülkeye ihracat yapıyoruz'

RIDVAN KORKULUTAŞ - Kilis'te kuş ticaretiyle uğraşan Mustafa Alpaydın, 7 ülkeye her yıl yaklaşık 5 bin kanarya ihraç ediyor.

Şehitler Mahallesi'nde 4 yıl önce açtığı dükkanla kuş ticaretine başlayan Alpaydın, farklı türlerdeki kuşları bölgedeki müşterilere ulaştırdı. Alpaydın, dış pazarlara yönelik araştırmaları sonucunda da Arap ülkelerine kanarya ihraç etmeye başladı.

Yurt dışından farklı türlerde kuşların ithalatını da yapan Alpaydın, İstanbul'da kurduğu karantina merkezinde kontrol işlemleri yapılan kanaryaları, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar, Lübnan gibi Arap ülkeleriyle Afrika'ya gönderiyor.

Alpaydın AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde 5 kuş firması bulunduğunu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise sadece kendisinin kuş ihracatı yaptığını söyledi.

Türkiye'de bu alanda yoğun şekilde ithalat olduğunu anlatan Alpaydın, 'Bu konuda ülke olarak çok yetersiziz. Biz firma olarak yurt dışına gidip üreticilerle tanışıyoruz, nasıl üretim yapıldığını görüyoruz ve buradaki üretici arkadaşlara nasıl üretileceği konusunda bilgi veriyoruz. Güneydoğu'da bu sektörde bir eksikliğin olduğunu biliyorduk. İşimizi büyüterek bölgedeki tek ithalatçı ve ihracatçı firma haline geldik. Şimdi 7 ülkeye ihracat yapıyoruz.' dedi.

Yıl içinde yaklaşık 5 bin kanarya ihraç ettikleri belirten Alpaydın, şöyle devam etti:

'Yurt dışından ithal edilen kuşu iç piyasada satıyoruz. İç piyasada üretilen kuşu da yurt dışına ihraç ediyoruz. Ağırlıklı olarak muhabbet kuşu, sevda papağanı, sultan papağanı türlerini yurt dışından resmi bir şekilde sağlıklı olarak ithal ediyoruz. Yıl boyunca yaklaşık 100 bin kuş çeşidi ithal ediyoruz, yurt içinden topladığımız 5 bin kuşu da ihraç ediyoruz. Bu işi yapmak göründüğü kadar kolay değil. Tarım İl Müdürlüğü ve Orman Bakanlığının istemiş olduğu bazı belgeleri, bazı uygunlukları yerine getirmek lazım. Bunları yerine getirdikten sonra hayvan sağlığı için oluşturulan bir karantina yeri olması gerekiyor.'

- Arap ülkelerinden talep yoğun

Alpaydın, ihracat ve ithalat yapabilmek için İstanbul'da karantina merkezi kurduklarını söyledi. Yurt dışına satacakları kuşları 10 gün süreyle bu merkezde karantina altında tuttuktan sonra ihraç ettiklerini dile getiren Alpaydın, şunları kaydetti:

'İç pazarımızdan topladığımız kuşları 10 gün günlük süreyle karantinaya alıyoruz, sonra da sağlıklı bir şekilde yurt dışına gönderiyoruz. Türkiye’de aşırı derecede kanarya üretimi var. Arap ülkelerinden de yoğun talep var. Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Lübnan ve Pakistan en çok ihracat yaptığımız ülkeler. Bunun yanında Ürdün ve Afrika'da Mali'ye de kuş gönderiyoruz. Hedeflerimiz var, pazar payımızı yükseltmek istiyoruz.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile