Kilisede verilen konserle yabancı düşmanlığına karşı 'birlik' mesajı verildi

Yunanistan'ın başkenti Atina'da Yunanistan Kilisesi lideri Başpiskopos İeronimos ile Atina Müzik Sarayı'nın organize ettiği "hoşgörü, birlikte yaşama,

Yunanistan'ın başkenti Atina'da Yunanistan Kilisesi lideri Başpiskopos İeronimos ile Atina Müzik Sarayı'nın organize ettiği "hoşgörü, birlikte yaşama, dayanışma ve sosyal uyum" etkinliğinde, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı mücadele edilmesi istendi.

Semte adını veren Atina'daki Balkanların en büyük kilisesi Agios Panteleimonas Kilisesi'nde ilk defa dün akşam düzenlenen "hoşgörü, birlikte yaşama, dayanışma ve sosyal uyum" konserine büyük ilgi gösterildi. Yunanistan'ın meşhur sanatçılarından Yorgos Dalaras'ın söylediği eserlerle renk kattığı etkinlik, Hıristiyanların yılbaşı dini yortusuna ilişkin ilahiler, hoşgörüye davet ve ırkçılığa karşı söylenen şarkılar nedeniyle takdir topladı. Etkinlik ilahi grupları, DEİ Korosu ve Atina Müzik Dostları Orkestrası'nın başarılı katkılarıyla gerçekleşti. Program, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Atina Başpiskoposu İeronimos, Arnavutluk Başpiskoposu Anastaios, Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenme ve Din İşleri Bakanı Anna Diamantopoulou, Savunma Bakan Yardımcısı Panos Beglitis gibi üst düzey davetlilerin yanı sıra her yaştan ve her din ve milletten yaklaşık 3500 sade vatandaşın beğenisini kazandı.

Bu önemli etkinlik, son dönemde belli bazı aşırı çevrelerin Agios Panteleimonas mahallesinde göçmenler ile yerli halkın sorun yaşadığı ve karşılıklı eylemlerde bulunduğunu iddia ettikleri bir dönemde gerçekleşti. Atina merkezine yakın bölgede her din ve milletten binlerce göçmen ikamet ediyor. Son dönemde Altın Şafak örgütünün başını çektiği az sayıda ırkçı gruplar, bölgeyi göçmenlerin 'ele geçirdiğini' ve bu nedenle 'suç oranlarının arttığını' ileri sürerek yabancılara saldırılarını arttırmıştı.

BAŞPİSKOPOS: YABANCILARA HOŞGÖRÜLÜ OLUN

Gerginlikleri bitirmek ve bölgede yaşayan Yunanların aşırı grupların tahriklerine kapılmalarını önlemek amacıyla organize edilen etkinliğin açılışında konuşan Yunanistan Kilisesi lideri ve Atina Başpiskoposu İeronimos, 'bölgede yaşayan halka birlik, uzlaşma ve kardeşlik mesajları' gönderdi. "Hangi din ve milletten olursa olsun herkesle uzlaşın ve hoşgörülü olun" diyen İeronimos, özellikle Hz. İsa'nın doğum yıldönümüne az bir süre kala kardeşliğin daha önemli olduğunu belirtti ve "İnsan, insana yaklaşmalı. Öteki cehennem değil, mutluluk. Kilise insanları birleştirmek için var." dedi. Başpiskopos İeronimos, "Modernleşen günümüz dünyasında kilise, kültür üretimine katkıda bulunmalı" sözleriyle de orkestra eşliğinde kilisede ilahi ve şarkılardan oluşan konsere eleştiri yöneltenlere cevap verdi.

MANOS: "YABANCILARA DİYALOG VE SAYGI ŞART"

Atina Müzik Sarayı Başkanı Yannis Manos, yaptığı konuşmada etkinliğin yapılma amacını dikkat çeken cümlelerle özetledi: "Bu etkinlik birliği tezahür ettirmek, manevi ve kültürel oluşumu vurgulayarak diyalog ve saygıyı göstermek, burada ikamet eden halka ve özellikle de gençlere kültürün ve müziğin birleştirdiğini göstermeyi hedefliyor."

Onbinlerce yabancı göçmenin yaşadığı Atina'da, yabancılara karşı müziğin tınıları eşliğinde gönderilen hoşgörü, birlik, dayanışma ve saygı mesajları her kesimden destek aldı. Özellikle "şiddetin şiddeti doğurduğu" şeklindeki yaklaşım kabul gördü.

KÜÇÜK BİR GRUP, CUMHURBAŞKANI'NA "TÜRKİYE'YE HOŞGELDİNİZ (!)" DİYE BAĞIRDI

Bu arada etkinliği provoke etmeye çalışan faşist Altın Şafak örgütüne karşı polis, saatler öncesinden önlem aldı. Yaklaşık 15 kişilik grup, kilise ve meydan civarında slogan atarak göçmenlerden rahatsız olan vatandaşları provoke girişimi karşılık bulmadı. Atina Başpiskoposu İeronimos ve Cumhurbaşkanı'na yönelik 'İhanet edenlere ölüm' sloganları atıldı. Cumhurbaşkanı Papulyas'ın kiliseye girişi sırasında ise "Türkiye'ye hoşgeldin Cumhurbaşkanı" ve "Tayyip Erdoğan" şeklinde protesto sesleri yükseldi. Programda yapılan konuşmalar sırasında da kiliseye sızan birkaç kişi, attıkları ırkçı sloganlar sonrası dışarı çıkarıldı. Etkinlik bitene kadar bir köşede eylemlerine devam eden yaklaşık 15 kişilik grup, "Müslümanlar Yunanistan'dan dışarı" sloganı attı. Yaklaşık 1 buçuk saat süren etkinlik sonrası da eylemci grup, çıkışta siyasilere bağırışmalar ve yuhalamalarla seslerini duyurmaya çalıştı.

ATİNA'DA GETTONUN SEMBOLÜ 'AGİOS PANTELEİMONAS' MEYDANI

Atina'nın merkezi semtlerinden Agios Panteleimonas Kilisesi'nin de bulunduğu meydan, her dinden yabancı göçmenin ikamet ettiği ve uğradığı yer olarak dikkat çekiyor. Atina'da gettonun sembolü olarak görülen Agios Panteleimonas, özellikle yabancı düşmanlığıyla bilinen grupların tepkilerini ortaya koydukları, sorunu çözmek için kendi yöntemlerini uyguladıkları bir yer olarak son dönemde gündemi meşgul ediyor.

Irkçı ve faşist tepkiler ve aşırı milliyetçi eylemleriyle bölgede yabancılara karşı şiddet eylemlerinde bulunan Hrisi Avgi'nin (Altın Şafak) başını çektiği örgüt, Müslümanlarla aynı semtin apartmanlarında ikamet eden bazı Yunan vatandaşını da tahrik etmeyi hedefliyor. Bölgede yabancıların korkulu rüyası haline dönüşen Altın Şafak, sık sık Müslümanlara saldırıyor, mescitleri ateşe veriyor. En son Kurban Bayramı'nda parklarda namaz kılmak zorunda kalan Mülsümanlar, aynı grubun organize ettiği eylemlerle yumurta, yüksek sesle müzik ve küfürlere maruz kalmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile