Kiliseye Benzetildigi Için Insaati Duran Cami 18 Yil Sonra Bitirildi

Kiliseye Benzetildigi Için Insaati Duran Cami 18 Yil Sonra Bitirildi

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Karsiyaka Mahallesi’nde yapimina 2006 yilinda baslanan ve mimarisi nedeniyle kiliseye benzetilen ve bu nedenle bagislarin kesilmesi nedeniyle insasi bir süre duran Molla Halil Camisi, gerekli degisikliklerin yapilmasiyla tamamlanarak ibadete açildi.

Konuyla ilgili konusan Karsiyaka Molla Halil Camii Yaptirma ve Yasatma Dernegi Baskani Bilal Sahin, elestiri hedefi olan minarelerdeki farkli görüntünün degistirilip Osmanli mimarisine uygun, göze iyi görünecek sekilde sivriltildigini belirterek daha güzel bir görünüme kavusturuldugunu kaydetti.

Caminin minaresinin mimari olarak aslina uygun yapildigini belirten Sahin, "Burasi yikilan eski cami dernegi üzerine yapildi. Yer bulunamadigindan dolayi yeni yapilacak olan cami yeri olarak burasi tespit edildi. Daha sonra yönetim devir alip parayi buraya aktardilar. Uzun süre sonra para bittikten sonra insaat durdu. Daha sonra farkli haberler çiktiktan sonra camimiz karalandi ancak mimari olarak aslinda güzel bir cami. Tamamen bitince ibadete açildi ve çok güzel bir cami olarak hizmet vermeye basladi.

Emegi geçen herkesten Allah razi olsun. Yurt içinden yurt disindan yardim aldik pandemi dönemine denk geldi o halde bile camiyi bitirdik" dedi.



Çok elestirildi, Osmanli mimarisine uygun yapildi

Minarelerin Osmanli mimarine uygun göze iyi hitap edecek sekilde insa edildigini ifade eden Sahin, "Minareler çok elestirildi, kiliseye benzetildi. Arabistan’a gittik haciliga gittik sükürler olsun oradaki mimarilere bakilirsa genelde hepsi kare seklindedir. Ancak Trabzon gibi bir yerde böyle haberler çikti, önemli olan bizim için içerisinde ibadetin yapilmasi. Allah’a sükürler olsun ibadete açtik. Minarelerdeki kötü görüntüyü kaybetmek için küçük minareleri kalip koyarak yuvarlak kubbe haline getirdik. Öndeki iki minareyi uzatip sivrilttik. Normal Osmanli mimarisine uygun görünecek göze iyi hitap edecek sekilde sivrilttik, daha güzel oldugunu düsündük" diye konustu.

Vatandaslardan Celal Tütenk, "Caminin çok güzel bir mimarisi var, hosumuza gitti. Minaresi için elestiriler oldu, neden kiliseye benzettiklerini anlamadim. Elestirilen aslinda pek hos degildi, sonuç olarak güzel bir cami oldu" dedi.

Bugra Çaglar da caminin disi ve içinin çok güzel oldugunu kaydederek, "Caminin içerisi ve dis görünüsü çok güzel. Yeni yapildi. Eskiden böyle degildi, simdi daha güzel oldu. Minareleri daha önce farkliydi, simdi daha güzel" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile