Gida, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanilan "dünyanin en pahali baharati" olarak adlandirilan safran bitkisi, hava sicakliklarinin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle beklenilenden 20 gün sonra çiçek açti. 3 bin 500 yillik geçmise sahip olan, Bizans döneminde Bati Anadolu’da ticareti yapilan, Osmanli döneminde de önemini koruyan ve "dünyanin en pahali baharati" olarak adlandirilan safranin agustos ayinda ekimi yapilirken, ekim-kasim aylarinda boyu 15-30 santimetre uzunluga geldiginde toplaniyor. Kurak hava nedeniyle geç çiçek açan safranin bu yil hasadi da geçtigimiz yillara göre kisa sürecek. Kanser, öksürük, astim, bronsit, cilt, bagisiklik, hormon bozuklugu gibi hastaliklara iyi gelen ve mutluluk hormonu serotonin salgilanmasina yardimci oldugu için dünyada mutluluk iksiri olarak da bilinen safran, agirliginin 100 bin kati kadar siviyi sariya boyayabiliyor.
Safranbolu Turizm Isletmecileri Dernegi (SAFTID) Baskani Sebnem Urgancioglu Ergüder, gazetecilere yaptigi açiklamada iklim degisikligi nedeniyle safranin geç çiçek açtigini belirterek, “Bu demek oluyor ki iste artik 20’sine dogru basladiysa çiçeklenme Kasim’in 15’ine kadar sürecek. Güzel dolu dolu bir safran dönemimiz olacak” dedi.
Safran Festivali’nin kente çok büyük katkisi oldugunu ifade eden Ergüder, “Yani safran aldigi cografi isaretle hele bu seneki Avrupa isaretinden sonra gerçekten aslinda bu kadar yogun geçmeyen bir dönemi su anda sehirde yüzde 100’e varan doluluga getirmemizi sagladi. Biz biraz önce toplantida da bahsettim. Geçen sene gelen bir sunucumuz için bile bir odayi bulmakta güçlük çektik. Bu da bizim safranla ilgili festivali yaparken ki bastaki hedefimizle ilgili dogru noktaya ulastigimizi gösteriyor” diye konustu.
“Gram fiyatinin 250 lira olacagini umuyoruz”
Ilçenin en büyük safran üreticisi olan Ismail Yilmaz, çiçeklenmenin artacagini aktararak, “Artik yüzlerce, binlerce çiçegi önümüzdeki günlerde tarlalarda görebilecegiz. Tamamen bu arz talep isi. Safrana talep çok var. Yani ürüne talep var. Muhtemelen yeni ürünün gram fiyatinin 250 lira olacagini umuyoruz” dedi.
“Dünyanin çesitli yerlerinden gelmek isteyen misafirlerimiz var”
Yilmaz, safran hasadinin bu yil geçen yillara göre 10-15 gün daha az yapilacagini belirterek, “Büyük bir alanda 8 yildir üretim yapiyorum. Üretim yaptigin Yukari Çiftlik köyü bir turizm destinasyonu haline geldi. Yurt içinden çok gelen vatandasimiz var ama dünyanin çesitli yerlerinden gelmek isteyen misafirlerimiz var” seklinde konustu.
Doktorlugu birakip safran ekimine basladi
Antalya’da doktorlugu birakarak Safranbolu’ya yerlesip 3 dönümlük alanda safran yetistirmeye baslayan Nail Eren, “Arkadaslarla birlikte burada safran ektik. Baslangiç olarak 3 dönümlük arazide yaptik. Amacimiz safrani çogaltarak daha büyük arazilerde üretimini yapmak” dedi.
Kilosu 250 Bin Liradan Satilacak Olan Safran Çiçek Açmaya Basladi
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeslesen ve kilosu 250 bin lirayi bulan safran bitkisi, yaklasik 20 günlük gecikmenin ardindan çiçek açmaya basladi.