Türkiye’de aricilikta ilk 5’de yer alan İçel’de 34 noktaya geçtigimiz yillarda Tarim ve Orman Bakanligi koordinesinde bal ormani kuruldu. Kurulan bal ormanlari sayesinde kaliteli ve dogal bal üretimi saglanirken, son yillarda içerisinde barindirdigi vitamin ve protein nedeniyle polen üretimi de artti. Bu yil da havalarin isinmasi ve çiçek mevsiminin baslamasiyla arilar, üretime basladi.
Diger bal ormanlarinda oldugu gibi Erdemli Karahidirli’da da milyonlarca ari polenleri toplamak için bir gün boyunca mesai harciyor. Kovanda toplanan polenler, aricilar tarafindan toplanarak talebe göre satisa gönderiliyor. Sezonunda kilogram fiyati 300 ile 400 TL arasinda satilan ve toplanmasi baslayan polenler, hem üreticinin yüzünü güldürüyor hem de saglikli gida olarak sofralara beliyor.
“Bal ormani 36’ya çikacak”
Bakanlik tarafindan İçel’de 34 bal ormani kuruldugunu animsatan Il Tarim ve Orman Müdürü Arif Abali, “Bakanligimiz koordinesinde orman bölge müdürlügümüz tarafindan aricilarin hizmetine sunulmus 34 bal ormani var. Bu da önümüzdeki yil 36 olacak, daha sonra da artis gösterecektir. Bulundugumuz yerde de polen hasadi gerçeklestirdik. Bu gördügünüz polen, binlerce arinin bir günde yaptigi hasat, bu kadar. Gördügünüz gibi ari ne kadar çok çalismis, ne kadar çok verimli bir üretim gerçeklestirmis” dedi.
“3 bin arici üretim yapiyor”
İçel’in aricilikta ilk beslerde oldugunu aktaran Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Adem Kurt, "İçel Toroslar da kaliteli bal akiminin olmasi, hem de sifir rakimda sahilde olmasindan dolayi gerçekten ariciliga uygun bir kentimiz. Geçimini bundan saglayan yaklasik 3 bine yakin aricimiz var. Bir o kadar da hobi tarzi kendi yiyecegi bali üreten arici mevcut. Simdi burada polen hasadi yapmaktayiz, bu mevsimde. Rengarenk ve çok kaliteli. Burasi zaten orman bakanligimizin bize tahsis ettigi bal ormani. Bu tür yerlerde konaklama yaparaktan hasatlarimizi elde etmekteyiz. Gerçekten aricilikta heves de, üretim de, kalite de hizla artmaktadir" ifadelerini kullandi
“100 gram polende milyonlarca arinin emegi var”
Üreticilerden Celal Çay da “İçel aricilik için çok uygun bir bölge. Bizim bölgemizde neredeyse 4 mevsim nektar akimi var. Toroslar çok hizli bir sekilde yükseldigi için bahar Toroslarin her yerine ayni anda gelmiyor. Önce subat ayinda etegine geliyor, biz de arilarimizi subatta eteginde bulunduruyoruz. Sonra rakim yükseldikçe baharla birlikte kovanlarimizi hareket ettiriyoruz. Su anda polen hasadi yapiyoruz. Son yillarda özellikle pandemi sebebiyle polene asiri bir talep artti. Çünkü polenin içerisinde bir yigin vitamin var. Ayni zamanda protein var. Bir insan sadece polen yiyerek yasayabilir. Polen ve suyu tüketerek yillarca yasayabilirsiniz. Özellikle son yillarda gida kitligi da konusuluyor. Onun için bizim üretmis oldugumuz bu ürünler, artik eskiye göre çok daha degerli. Gida kitliginda biz tüketicilerimize polen üreterek onlara bir nebze olsun destek veriyoruz. 100 gram polende milyonlarca arinin emegi var. Bir günde üretebilirler, özellikle sabah saatlerinde, baharda 100 gram poleni bir koloni çok rahatlikla toplayabilir" seklinde konustu.
Polenin kilogram fiyatinin sezonunda oldugu için 300 ile 400 TL arasinda oldugunu da belirten Çay, kisa dogru polenin azalmasiyla fiyatlarin yükseldigini de kaydetti.
Kilosu 400 TL, Milyonlarca Ari 100 Gramini Bir Günde Topluyor
Türkiye’nin bal üretiminde ilk siralarda yer alan ve 34 tane bal ormani bulunan İçel’de, milyonlarca arinin gram gram topladigi, kilogram fiyati 400 TL’ye kadar çikabilen polende sezonun ilk hasadi gerçeklestirildi.