Kimi Lahanadan Börek Yapti Kimi Ise Tatli

Kimi Lahanadan Börek Yapti Kimi Ise Tatli

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Asçilik Programi ögrencileri Pisirme Yöntemleri dersinde Nigde’ye özgü ürünlerden yemek çesidi gelistiriyor.

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Asçilik Programi mutfaginda Pisirme Yöntemleri dersi çerçevesinde her hafta hocalarinin belirledigi üründen yeni yemek türü gelistirmesi gereken ögrenciler bu kez çorbadan tatliya kadar sadece lahana kullandi, ortaya birbirinden lezzetli yeni tatlar çikti. Amaçlarinin ögrencilerin yenilikçi düsünmelerini saglamak oldugu kadar Nigde’de üretilen ürünlerden yemek reçetesi gelistirmek oldugunu söyleyen Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Asçilik Programi Ögretim Görevlisi Isa Serhan Cihangir, ortaya çikan yeni ürünlerin Nigde gastronomisine kazandirilmasi için çalisma yaptiklarini da belirtti.



Yeni çikan lezzetler kayit altina aliniyor

Cihangir, "Pisirme yöntemleri dersinde ilk bir hafta kuru pisirme yöntemlerini ögretiyoruz. Diger 7 hafta ise Nigde’ye özgü 7 farkli ürünü isliyoruz. Patates, elma, domates, lahana, fasulye gibi ürünlerden yeni çesitler gelistiriyoruz. Bu haftaki konumuz da Nigde’nin meshur Kaynarca lahanasiydi. 1. sinif ögrencilerimiz Kaynarca’nin beyaz lahanasindan çorbadan tatliya dünyada olmayan farkli ürünleri üreterek lezzetlere dönüstürüyorlar. Buradaki lezzetleri biz de kayit altina alarak ortaya çikan ürünlerden yapilabilir, sürdürülebilir, Nigde’nin yöresel gastronomisine kazandirilacak reçeteleri arsivliyoruz. Ortaya çikan tatlari hem Nigdelilere hem de yöreyi ziyaret eden turistlere tattirma imkani da buluyoruz. Hiç tatmadigimiz, lahana denilince korkulan unsurlardan birisi de tatlidir. Biz lahanadan tatliyi bile gelistirebiliyoruz" dedi.

Grubu ile birlikte lahanadan tatli yapan Asçilik Programi ögrencisi Fatma Gül Karaçelebi, ortaya çikan yeni lezzetin evlerde de denenebilecek bir tat oldugunu söyledi.

Çelebi, "Her hafta yeni seyler deniyoruz. Bugün lahana vardi, bize de tatli yapmak düstü. Arastirdik ve lahanayla ilgili tatli yok. Uyarlama ile biz lahanadan serbetli bir tatli yaptik. Iç dolgusunda tarçin ve findikla beraber lahana kullandik. Serbetledikten sonra da üzerine bademle birlikte kurutulmus toz lahana kullandik. Ben de beklemiyordum ancak ortaya çok lezzetli, evlerde bile yapilabilecek bir tatli ortaya çikti" dedi.

Asçilik Programi ögrencisi Resul Çako ise, "Pisirme Yöntemleri dersinde hocamiz her hafta farkli konular veriyor elma, patates gibi. Elmadan, patatesten çorba yaptik. Bu hafta da konumuz lahanaydi. Biz de lahanadan börek yaptik. Türkiye’de de bir ilk oldu, iç ve dis harcinda sadece lahana kullandik" diye konustu.

Ögrencilerin gruplar halinde otaya çikardigi yeni tatlari deneyen ve degerlendiren Ögretim Görevlisi Isa Serhan Cihangir, gelistirilen yeni lezzetlerden ilk 3’e giren grubu belirliyor, dereceye giremeyen ögrenciler ise mutfak temizliginden sorumlu oluyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile