Kimi Sagara Basiyor Kimi Kolonya Döküyor, Bu Yöntemler Ölüme Götürüyor

Kimi Sagara Basiyor Kimi Kolonya Döküyor, Bu Yöntemler Ölüme Götürüyor

Sivas ve çevresinde siklikla görülen kene vakalari ile ilgili uyarilar gelmeye devam ediyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Saglik Hizmetleri Uygulama ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Ömer Tamer Dogan, “Sigara basilmasi, benzin dökülmesi, kolonya dökülmesi gibi yöntemler tamamen yanlis yöntemler. Bunlara dikkat edelim, asla kendimiz çikarmayalim” dedi.



Sivas, Tokat, Yozgat ve diger çevre illerde kene popülasyonunda artis yasaniyor. Kene varliginin artmasiyla birlikte kirsalda yasayan vatandaslar için de tehlike artiyor. Insan vücuduna tutunan ve isirarak bünyesindeki virüsü kana bulastiran keneler ile ilgili uzmanlardan siklikla uyarilar geliyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Saglik Hizmetleri Uygulama ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Ömer Tamer Dogan, “Bu sene ‘erken basladi’ desek de henüz çok sayida degil. Su ana kadar iki tane hastamiz oldu. Ikisinin de durumu iyi. Birini taburcu ettik, bir tanesinin de tedavi süreci devam ediyor, su anda bir problem yok” dedi.



Geç kalan hastalarda can kayiplari yasaniyor

Kirim Kongo Kanamali Atesi virüsü anlatan Prof. Dr. Ömer Tamer Dogan, “Kene hastaligi ülkemizde 2002 yilindan bu yana görülmeye baslanan bir hastalik. 2002’de Tokat’ta, sonrasinda Amasya, Çorum, Giresun, Gümüshane illerinde görülmeye baslandi. Virüs tasiyan kenelerden insanlara bulasan bir hastalik. Üsüme ve titreme ile gelen bir ates, daha sonrasinda da bulanti, kusma, karin agrisi, kas agrilari ve eklem agrilari ile belirti gösteren bir hastalik. Ilerlediginde dis eti kanamasi gibi, burun kanamasi gibi, idrar yollarindan kanama gibi belirtiler veren bir hastalik. Ilerledigi zaman tedavisi güçlesen, zor tedavi edebildigimiz bir hastalik. Henüz tedavisi yok ama destek tedavisi uygulanan bir hastalik. Erken dönemde gelindiginde isimiz kolaylasiyor. Erken gelindiginde destek tedavileri ile hastalari iyilestirerek taburcu edebiliyoruz. Ileriki dönemlerde maalesef bazi hastalari kaybedebiliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Keneyi kendi yöntemleri ile çikardiklari için hayatlarini kaybedebiliyor”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Saglik Hizmetleri Uygulama ve Arastirma Hastanesi’nin kene konusunda tecrübeli oldugunu vurgulayan Dogan, “Türkiye’nin en tecrübeli birkaç hastanesinden biriyiz. Hastalar bize erken dönemde geldikleri zaman çok fazla kaybimiz olmuyor ama yine de her yil kaybettigimiz hastalar var. Onlar da genelde geç kaldiklari için ya da keneyi kendi yöntemleri ile çikardiklari için hayatlarini kaybedebiliyor. Burada önemli olan kene tespit edildigi zaman keneyi uygun yöntemlerle çikarmak için mutlaka bir saglik kurulusuna basvurmak gerekiyor. Çünkü bu illerde kenenin nasil çikarilacagi ile ilgili doktorlar oldukça bilinçli. Sigara basilmasi, benzin dökülmesi, kolonya dökülmesi gibi yöntemler tamamen yanlis yöntemler. Bunlara dikkat edelim, asla kendimiz çikarmayalim” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile