Kimlik tartışması Fransa'yı böldü

Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin başlattığı 'ulusal kimlik' tartışması ülkeyi ikiye böldü.

Dün Le Parisien gazetesinde yayımlanan bir ankete göre, Fransızların yarısı ülkedeki Müslümanlar üzerinde yoğunlaşan kimlik tartışmasından rahatsız. Ancak kimlik tartışması 4 ay sonra yapılacak seçimler öncesinde Sarkozy'nin aşırı sağ seçmen nezdindeki desteği artırdı.

Anket sonuçlarına göre, Fransızların yüzde 50'si ülkedeki Müslüman nüfus üzerinde yoğunlaşan tartışmadan mutlu olmadığını açıkladı. Büyük çoğunluğunu sağ seçmenin ve gençlerin oluşturduğu yüzde 25'lik bir kesim ise tartışmadan memnuniyetini dile getiriyor.

Son iki haftada, Göç Bakanlığı'nın resmi sitesinde ırkçı nitelik taşıyan okur yorumlarının yayınlanması ve Aile Bakanı Nadine Morano'nun "Müslüman gençler kasketlerini ters takmasın." şeklindeki sözlerinin ardından ulusal kimlik tartışmalarına yönelik desteğin azaldığı belirtiliyor. Ancak hem iktidar partisi üyeleri hem de muhalefet tarafından eleştirilen bu tartışmanın Sarkozy'ye yaradığı vurgulanıyor. Ankete göre, Sarkozy son bir ayda aşırı sağcı parti Ulusal Cephe (FN) seçmenleri nezdindeki popülaritesini yüzde 14 artırdı. Popülaritesi yüzde 34'e gerileyen Sarkozy'nin Mart 2010'da yapılacak bölgesel seçimler öncesi aşırı sağ seçmeni kendi çatısı altında toplamayı hedeflediği belirtiliyor.

Sarkozy, bölücülük yapıyor

Sosyalist Parti Genel Sekreteri Martine Aubry, tartışmanın bir seçim stratejisi olduğunu savunurken, "Müşterek noktalarımızda birleşmeye en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde, bu tartışmanın açılması ülkeyi bölme amacı güdüyor." dedi. Öte yandan, 140'ı aşkın Fransız aydın ve sanatçı, İslam karşıtı söylemin güçlenmesine neden olan ulusal kimlik tartışmasının sona erdirilmesi için imza kampanyası başlattı. Ancak Göç Bakanı Besson, dün hükümetin 'ulusal kimlik' tartışmasını 2010 yılı sonuna kadar sürdürmek istediğini açıkladı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile