ASYA ekibi, Türkiye turu kapsamında Cumhuriyet Meydanı'na mobil deprem simülatörü ile deprem öncesi, deprem anı ve sonrasında neler yapılması gerektiğini uygulamalı olarak vatandaşlara anlattı.
ASYA Samsun Bölge Temsilcisi Uğur Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada Samsun'da yaklaşık dört aydır faaliyetlerini sürdürdüklerini ve ekibin tamamının gönüllülerden oluştuğunu söyledi.
Ekibinin, arama ve kurtarma alanında ciddi bir eğitim aldığını belirten Yücel, "Gönüllülük esasına dayanarak ciddi bir eğitim alıyoruz. En son itfaiyeden bir eğitim aldık. Birçok ofis ve büroda ortaklaşa eğitim yaptık. Türkiye genelinde 350 kişilik bir ekiple eğitimlerimiz devam ediyor. Bir afet esnasında arkadaşlarımızın gerçekten faydalı olacaklarını düşünüyoruz" dedi.
-"Eğitimle can kayıplarının önüne geçebiliriz"
Depremle ilgili gösterdikleri uygulamaların çoğunlukla hayat kurtardığını ifade eden ASYA ekibi sorumlusu Ayhan Güllü ise, 1999 yılında yaşanan 17 Ağustos depreminde özellikle cenin pozisyonu alan kişilerin daha fazla hayatta kaldığını kaydetti.
Deprem anında camlardan uzak duranların, kendisini merdivene atmayanların, balkondan aşağıya atlamayanların kurtulduğunu gördüklerini vurgulayan Güllü, şunları söyledi:
"Deprem öncesinde özellikle ailelerin bir araya gelip deprem acil planını gerçekleştirmeleri gerekiyor. Deprem anında kesinlikle camlardan uzak durmak gerekiyor. Balkonlardan atlamıyoruz. Merdiven boşluklarından uzak durmaya çalışıyoruz. Deprem sırasında çığlık atıp bağırmıyoruz, ağzımızı açık tutmuyoruz. Deprem sarsıntısı sona erene kadar yerimizden hareket etmiyoruz. Deprem bitince de daha önce planını yaptığımız güzergahtan bulunduğumuz ortamı terk ediyoruz. Deprem sonrasında da kesinlikle telefonları gereksiz yere meşgul etmiyoruz. Araçlarımızla trafiği meşgul etmiyoruz. depremde bilinçli ve bilgili olmak önemli. bu nedenle insanlarımızın bilinçlenmesini istiyoruz. Çünkü, eğitimle can kayıplarının önüne geçebiliriz. "
ASYA'nın 2011 yılına kurulduğunu da hatırlatan Güllü, dünya standartlarına uygun olarak arama, kurtarma, medikal destek ve psiko-sosyal destek timleri halinde organize olduklarını ifade etti.
Ankara, İzmir, Gaziantep ve Erzurum'da oluşturulan ASYA ekiplerinde, doktor, mühendis, muhasebeci gibi farklı mesleklerden gelen gönüllülerin yer aldığın da açıklandı.
Muhabir: Feyza Süsal - Hakan Aydoğan
Kimse Yok Mu Yardım Derneği Bünyesinde Kurulan ve Kısa Adı Asya Olan Arama Kurtarma Ekibi'nce Samsun'da Similatörle Uygulamalı Olarak Deprem Bilgisi Verildi
Kimse Yok Mu Yardım Derneği bünyesinde kurulan Arama Kurtarma Ekibi'nin mobil deprem simülatörü Samsun'a geldi.