Kimsenin Kiymetini Bilmedigi Turunç Bitkisinden Dezenfektan Üretildi

Kimsenin Kiymetini Bilmedigi Turunç Bitkisinden Dezenfektan Üretildi

Aydin’da bugüne kadar sadece görsel güzelligi gölgesi için kullanilan ve binlerce ton meyvesi çöpe giden turunç meyvesinden dezenfektan üretildi. Özellikle yazin sicaklarda haserelerden dolayi ciddi sikinti yasayan hayvanlari ve hayvancilik sektörünü sevindiren bu bulusun sadece Türkiye’de degil Türk Cumhuriyetleri’ndeki hayvancilik isletmelerinde kullanilacagi belirtildi.



HBX AR-GE (BAP)Proje Merkezi tarafindan ADÜ Teknokent içerisinde incelemeye alinan turunç meyvesi ve yapragi tüm mikroplara karsi çok güçlü bir antiseptik özelligi oldugu bilimsel olarak kanitlandi. Bu konuda yapilan çalismalar kapsaminda üretilen dezenfektanlar Aydin’daki çesitli ahirlarda uygulandi. Uygulama sonucu ahir ve hayvanlara haserelerin yaklasmadigini belirten HBX AR-GE (BAP) Bilimsel Arastirmalar Projeleri Koordinatörü Hakan Baslik, “Hayvancilik sektörünün en önemli sikintilarinin basinda hasere ve hastaliklar gelir. Özellikle yaz sicaklarinda hasere ve sinekler dolayisiyla hayvanlar ciddi kilo kaybinin yani sira birçok hastaliga maruz kalir. Bu yeni çalismamizda ahirlari ve özellikle hayvanlari hastalik ve hastaliklari yayan haserelerden korumayi amaçladik. Denemelerimiz basarili sonuçlar verdi. Bu çalisma sayesinde turunç da hak ettigi degeri kazanmis olacak” dedi.

Basta saglik olmak üzere son yillarda tarim, hayvancilik ve çevre üzerinde de etkili spesifik ve stratejik patentli buluslara imza atan Karya Farma HBX AR-GE daha önce gelistirdigi HBX-2371 ile turunç projesini bir araya getirmeyi basardigini açikladi.

HBX-TR13(2020/21563)Genis spektrumlu ve spesifik dogal dezenfektani olarak Türki Cumhuriyetleri basta olmak üzere Hayvancilik alaninda önemli bir eksikligi gidermek üzere hayata geçirdiklerini kaydeden Baslik, kümes hayvanlari da dahil olmak üzere dogal turunç etken maddesi ile gelistirilen dogal dezenfektan ile hayvanlara hasere yaklasmadigini belirtti.



Bu sistemle stresten uzak tutulan hayvanlarin verimliliginin de arttigini kaydeden Hakan Baslik, “Çevreci yenilikçi bulusumuz, genel olarak sterilizasyon ve dezenfeksiyon islemlerine yönelik ve bünyesinde herhangi bir kimyasal bilesen içermeyen basta turunç meyvesi olmak üzere tamamen dogal bilesenlerden elde edilen bir dezenfektan solüsyonu (HBX-TR13) ile ilgilidir. Bulusumuzda birçok antimikrobiyal özellige sahip bilesen içermektedir. Il genelinde hiçbir sekilde bugüne kadar degerlendirilmeyen Turunç agaçlari ve meyvesi basta Türki Cumhuriyetleri olmak üzere ihtiyaci olan tüm sektörlere akilci çözümler sunmaya devam edecegiz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile