Kimsesiz Engelliler Hayata 'Sanatla' Tutunuyor

Gaziantep'te 69 yıl önce açılan kimsesiz engellilerin 'ana kucağı' Yaşam Evi'ndeki sanat atölyeleri, engellileri yaşama bağlıyor Büyükşehir Belediyesi Engelli Daire Başkanı Çelebi: 'Onlar zihinsel engelli olsa da çok iyi birer marangoz ustası ya da iyi bir mozaik sanatçısı olabilirler. Orada yapılan eserlerden bunu görebilirsiniz' Eğitmen Nurdan Telefoncu: 'Bu atölyeler onların hayata daha mutlu ve umutlu tutunmalarını sağlıyor'

Gaziantep'te kimsesiz engellilere 69 yıl önce aile sıcaklığını yaşatmak için kurulan Yaşam Evi, sanat atölyeleriyle engellilerin yaşama umutla sarılmasını sağlıyor.

Ailelere tarafından bakılamayan ya da kimsesiz engellilere 1947 yılından beri kucak açan, şimdi de Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak faaliyet gösteren Yaşam Evi'nin zihinsel engelli sakinleri, bakımlarının yapıldığı merkezde aynı zamanda ahşap süslemeden mozaiğe, takı yapımından koro faaliyetlerine kadar çeşitli etkinliklere de katılıyor.

Günlük yaşamlarını sürdürdükleri Yaşam Evi'nin adeta sosyal tesis haline getirilmesiyle hayatları renklenen zihinsel engellilerin, kurulan atölyelerde hem ruhsal gelişimleri hem de el becerileri kazanmaları sağlanıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelli Daire Başkanı Yusuf Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1947 yılında Güçsüzler Yurdu adıyla kurulan birimin bugüne kadar bin 781 engelli kimsesizi barındırdığını kaydetti.

Yurdun adının daha sonra Yaşam Evi olarak değiştirildiğini aktaran Çelebi, 'Birimin adıyla birçok şey de değişti. Daha önce engellilerin yeme, içme ve barınma gibi ihtiyaçların karşılandığı kurumda, artık misafirlerin günlük hayata daha fazla katılan bireyler olmasını sağlamak için atölyeler düzenleniyor. Ayrıca kurum binası restore edilerek çok daha nezih bir yer haline geldi. Yeni yataklar, yeni mobilyalar alındı' dedi.

- 'Heyecanla uyanıyorlar'

Yaşam Evinin sosyal aktiviteler ve el sanatlarıyla daha renkli olduğunu dile getiren Çelebi, şöyle devam etti:

'Misafirlerimizin boş vakitlerini iyi değerlendirmelerini sağlamak için çeşitli atölyeler düzenliyoruz. Bu atölyeler sayesinde misafirlerimiz kendilerini geliştirme fırsatı buluyor. Onlar zihinsel engelli olsa da çok iyi birer marangoz ustası ya da iyi bir mozaik sanatçısı olabilirler. Orada kendilerinin yaptığı mozaik eserlerden, hediyelik eşyalardan ya da resimlerden bunu görebilirsiniz. Ayrıca ihtiyaç duyulan misafirlerimize uzman ekip tarafından fizik tedavi uygulanıyor. Belediye Başkanımız Fatma Şahin'in desteğiyle oradaki atölyelerimiz ve diğer etkinliklerimiz devam etmektedir.'

Eğitmen Nurdan Telefoncu da kurslara yoğun bir katılım olduğunu belirterek, 'Burada kalan insanlar bu atölyeler sayesinde sabah yataklarından büyük bir heyecanla kalkıyorlar. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Yaptıkları eserler sayesinde kendilerine olan öz güvenleri artıyor. Ziyaretçilere kendi yaptıkları eserleri büyük bir gururla gösteriyorlar. Bu atölyeler onları hayata daha mutlu ve umutlu tutunmalarını sağlıyor' diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile