'Kimseyi Üzme Niyetim Yoktur'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir daha aday olamayacağına dair kanuna bir hüküm konmuş olmasına üzüldüğüyle ilgili tartışmalar hakkında yaptığı değerlendirmede, "Kimseyi üzmek gibi bir niyetim yoktur" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede, "Son birkaç gündür ülke gündemini gereğinden fazla meşgul eden Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda da birkaç kelam etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın basın danışmanının bir mülakatta söylediği bir takım sözler güdümlü birkaç medya kuruluşunca suistimal edilmiştir. AK Parti içine nifak tohumları serpiştirmek adına yapılan bu beyhude girişimler, kesinlikle başarıya ulaşamayacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçimi konusu 2007 yılından beri muhalefet tarafından sürekli tartışma konusu yapılmış, konu YSK’nın takdirine bırakılmamıştır. İşte bu yüzden ilgili yasa içerisine bu konuda bir hüküm koymak zaruri bir hal almıştır. Nitekim başkanı olduğum komisyon bu çalışmayı yürüttü. Bu yasa komisyonda görüşülürken muhalefet partilerinin, medyanın ve kamuoyunun soru işaretlerini gidermek adına mevcut Cumhurbaşkanı görev süresinin 7 yıl olduğu ve 1 kez seçileceği yönündeki anayasa hükmü, yasa haline getirilmiştir. Böyle bu hüküm konulmasaydı belki şimdi, yani Ağustos 2012'de ülkemiz siyasi ve ekonomik bir kaos ortamına doğru sürüklenecekti. Çünkü konu tamamen YSK'nın yorumuna bırakılacak ve hiçbir hazırlık yapılmadan belki de Cumhurbaşkanlığı seçimine gidilecekti. Bu kaos ortamı ihtimali bu değişiklikle giderilmiş ve durum netleştirilmiştir. Yapılan tam olarak budur" ifadelerini kaydetti.

"KİMSEYİ ÜZMEK GİBİ BİR NİYETİM YOKTUR"
"Muhalefetin AYM’ye başvurusu üzerine 7 yıllık süre uygun bulunmuş, ancak '2 kez seçilmez' hükmü anayasaya aykırı bulunmuştur" diyen Kuzu, şöyle devam etti: "Böylece Sayın Gül dahil kendisinden önceki tüm cumhurbaşkanlarının aday olması yolu açılmıştır. Çünkü anayasada 7 yıllığına ve 1 kez seçilir ibaresi açık bir biçimde bir bütün olarak bulunmaktadır. Oysa komisyonda görüşülen ve kabul edilen hüküm bir bütündür ve bölüm bölüm incelenemez. Mevcut durumda Sayın Gül için 7+5 veya 7+10 gibi garip bir görev süresi ihtimali bulunmaktadır ve bu bir garabettir. Kısaca olması gereken ya 7 yıl 1 kez veya 5 yıl 2 kez seçilmek durumudur. İşte benim itirazım AYM’nin bu çelişkisinedir. Yoksa kimseyi üzmek gibi bir niyetim yoktur. Ben konuyu bir Anayasa Hukuku uzmanı olarak değerlendirdim ve çalışmalarım hep bu yönde sürdü."

"MUHALEFETİN DURUMU MANİDAR"
Kuzu, "Cumhurbaşkanının verdiği hiçbir resepsiyona katılmayan ve görev süresinin 5 yıl olduğunu söyleyen muhalefet şimdi tam tersini yapıyor" diyerek şu ifadelere yer verdi: "Çünkü Sayın Gül'ün çok üzüldüğü haberlerini nasıl olduysa muhalefet de üzüntüyle karşılamıştır. Bu manidar durum ifşa edilmelidir. Bu samimiyetsiz tabloyu kamuoyunun iyi okuması, muhalefetin niyetinin Sayın Gül'e sahip çıkmaktan ziyade nifak çabası olduğu bilinmelidir. Bazı köşe yazarlarının yazdığının aksine bu olay bizi birbirimize daha da kenetleyecek ve kimilerinin sevinci kursaklarında kalacaktır. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile