Kimya Sektöründe İki Stratejik Ürün Belirlendi

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Kimya Sektör Kurulu istişare toplantısı düzenledi.

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Kimya Sektör Kurulu istişare toplantısı düzenledi.

Kimya sektörünün ele alındığı toplantıda konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Kimya Sektör Kurulu Başkanı İlker Duran, dağınık yapıya sahip olan organize sanayi bölgelerinde kimya sektörüne özel alan ayrılmamasından kaynaklanan sorunlara değindi. Duran aynı zamanda, sanayi bölgelerinde kimya sektörüne özel alan oluşturulması konusunda önerilerini kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlattı. Kimya sektöründe faaliyet gösteren firmaların sanayi bölgesi içinde dağınık vaziyette üretim gerçekleştirdiğine dikkat çeken Duran, ihtisaslaşmış bir sanayi bölgesinin kurulmasının ekonomiye önemli katkısı olacağını ve bu bölgenin oluşturulması adına kent dinamiklerinin harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi. Kimya sektöründe üretim gerçekleştiren firmaların kapsamlı bir envanterinin de çıkarılması gerektiğine vurgu yapan Duran, "Çıkarılacak bu envanter ile ne tür kimyasalların kullanıldığı, üretim hacimlerinin ne olduğu, hangi sektörlerin faaliyet gösterdiği, risk oranlarının ne olduğu gibi soruların cevapları tespit edilerek, altyapı hazırlığına yön verilmelidir." şeklinde konuştu.

KİMYA SEKTÖRÜNDE İHRACAT YAPILAMIYOR

Kimya sektörünün stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Duran, "Kimya sektöründe yapılan ithalat, ihracat rakamlarına göre çok yüksek düzeyde seyrediyor. Bunu tersine çevirmek için düzenli bir alt yapıya sahip işyerleri oluşturarak sağlıklı bir ortamda, dünya piyasasında rahatça rekabet edebilecek ürün üretimini sağlamak amacıyla bazı projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Üniversite sanayi arasındaki kopukluk nedeniyle işbirliği sağlanamadığına dikkat çeken Duran, bu kopukluğun aşılarak işbirliği yapılması anlamında girişimlerde bulunduklarını dile getirdi. Gazi Üniversitesi ile işbirliği yaparak bir araştırma heyeti oluşturduklarından bahseden Duran, "Oluşturduğumuz bu heyet ile birlikte stratejik iki ürün belirledik. Bu iki üründen birincisi enzimler. Kullanım alanı çok geniş olan enzimler tekstilden boya sanayine kadar birçok sanayide kullanılıyor. İthalatının çok yüksek düzeylerde yapıldığı bu ürünün ihracatı ise yok denilecek kadar az" diyerek enzim üretiminin yapılabilmesi için araştırmalar yaptıklarını kaydetti.

Belirledikleri ikinci ürünün, E vitamininden 10 kat daha fazla etkili olan OPC olduğunu belirten Duran, "Kızılçam ağacının kabuğundan elde edilen bu OPC maddesini uygun proses şartlarında sanayi boyutunda üretimini ülkemize kazandırmayı amaçlıyoruz. Hedeflediğimiz sonuçlara ulaştığımız takdirde ise Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş olacağız." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile