Karacadağ Kalkınma Ajansı (KKA) Seminer Salonu’nda gerçekleşen törene Vali Toprak’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, KKA Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, KOSGEB Diyarbakır Merkez Müdürü Mehmet Fidan, Kınalı Eller Kadın Derneği Başkanı Müzeyyen Korkutata ve çok sayıda kursiyer katıldı.
Kınalı Eller Kadın Derneği'nin faaliyetlerini içeren tanıtım filminin izlenmesinin ardından bir konuşma yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 125 kadının girişimcilik eğitimini alarak sertifika almaya hak kazandığını belirterek "Bu girişimcilik sertifikasına konu olan faaliyet çok önemlidir. Daha önce girişimcilik sertifikası alan kursiyerlerimizin ne kadarı işlerini kurabildi onları takip etmeye çalışıyoruz. Siz kursiyerlerin işlerinizi biran önce kurup kendi ayaklarınızın üstünde durabilecek noktada hayırlı işlere vesile olacağınızı biliyorum. Siz örnek olacaksınız. Bizler de devletimizin vermiş olduğu imkanlar ile KOSGEB aracılığıyla sizleri desteklemeye, ajansımız aracılığı ile sizleri eğitmeye ve teknik destek vermeye devam edeceğiz. İlk giderler, şirket kuruluşu ve çalışmalar için 5 bin TL, demirbaş olarak 10 bin TL ve 12 ay boyunca her ay bin TL olmak üzere toplam 27 bin TL'lik bir destek verilecek. Mütevazı anlamda bir iş kurmak isteyen için iyi bir destek. Ayrıca, 70 bin TL iki yıl ödemesiz olmak üzere faizsiz daha sonra belirlenen sürede geri alınmak üzere bir katkı sağlanıyor. Onun için bundan faydalanalım." Girişimci eğitimini alan kursiyerlerden 6 bayan, 7 erkeğin kendi işyerlerini açtığını anlatan Vali Toprak, şunları söyledi: "Onları kutluyoruz. Özellikle bayanlarımız, annelerimiz, ablalarımız paraya daha çok sahip çıkıyor ve daha dikkatliler.
Dağ Kapı Burcu'nda çocuklarımıza ve gençlerimize çok ciddi projeler uygulanıyor. Yani sokakta kalmış, sıkıntıda olan, ‘benim elimden tutacak kimse yok mu’ diyenlerin her birine bu katkıları sağlıyoruz. Orada da gümüş, bakır, telkari ve altın işlemeciliği ile ilgili kurs verildi, eğitim alanların bir kısmı şimdi kuyumcularda ve bakır atölyelerinde çalışıyor. Çocuklarımıza biz elimizi uzatmasaydık ileride o çocuklarımızın yapacakları yanlışlardan mutlaka biz olumsuz yönde etkilenecektik. Bir olumsuzluk ve sıkıntı varsa bu elbette bizlerin de bir ihmali olduğunu düşünüyoruz. Biz isteyen herkese iş kurabileceği bir ortamı ve imkanı sağlama noktasında olabiliriz. Biz herkese iş veremeyiz; ama herkesin iş bulabileceği bir ortamı, güzelliği ve belgeyi tevdi edebiliriz." Kursiyerlerin bu belge işimize yaramaz diye düşünmemesi gerektiğini anlatan Toprak, şöyle konuştu:"Cesaretli olunuz ve kendinize güvenin, böylece gelecekte hiç hayal edemeyeceğimiz noktalara, cirolara ve işyerlerine sahip olabiliriz. Özel sektörde iş kurmak, sıkıntılarla birlikte arz ve talep taraflarını buluşturup onun karşısında ayakta durabilmek çok kolay değil. Diğer taraftan da cesaretli olmazsak ileriye de gitmemiz asla ve asla mümkün değil. Onun için cesaretimizi toplayalım. Ayakta kalmak için direnelim. Sürekli talep edelim, isteyelim. İşte o zaman biz var olacağız ve ayakta kalacağız. İşimizle, ailemizle, çocuklarımızla birlikte mücadelemizi sürdürüp mutlu yaşamaya devam edeceğiz. Bu konularda ısrarlı olmazsak, iddialı olmazsak, kendimize olan güvencimizi kaybedersek o zaman sonuç da değişmez. Bulunduğumuz noktada kalmaya devam ederiz.
Bu belgeler hepimizin katkılarıyla şu an altın bilezik olarak kolunuza takılmış ama gelecekte işlerinizi kurup, rayına koyduğunuzda artık kola doğru uzanan bilezikler şekline gelecektir, hayırlı olsun, emeği geçen herkese de şükranlarımı sunuyorum" Törende bir konuşma yapan Kınalı Eller Kadın Derneği Başkanı Müzeyyen Korkutata ise kadınlara destek veren SODES logosunu korumanın bir vefa borcu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Herkes ailesi, eşi ve kardeşi için iş istiyor ve kadınlarımızın da iş istediğini görüyoruz. Bize destek olan öncelikle Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak’a ve diğer yetkililere katkılarını hiçbir zaman esirgemedikleri için çok teşekkür ediyorum" Konuşmalardan sonra girişimcilik kursuna katılıp iş yeri açan ve girişimcilik kursuna katılan 125 kursiyere Vali Toprak sertifikalarını takdim etti.Daha sonra okuma yazma kursuna katılan 25 kursiyere sertifikalarını veren Vali Toprak, okur yazar olmanın önemine değinerek, "Yakınlarınızda ve ailelerinizde okuma yazma bilmeyen kim varsa onları da bu noktalara yöneltin ve eğitim almalarına vesile olun" dedi.
Tören Kınalı Eller Kadın Derneği Başkanı Müzeyyen Korkutata tarafından KKA Genel Sekreteri İlhan Karakoyun ve KOSGEB Diyarbakır Merkez Müdürü Mehmet Fidan'a plaket verilmesiyle sona erdi .
Kınalı Eller Sertifikalarını Aldı
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Kınalı Eller Kadın Derneği girişimcilik eğitimi törenine katılarak kursu başarıyla tamamlayan kadınlara sertifika verdi.