Kınalı Keklikler Unutulmadı

Kınalı Keklikler Unutulmadı

İçel Silifke’de Keklik Koruma Sahası'na kınalı kekliklerin beslenmesi için 2 ton yem bırakıldı.

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan kınalı kekliklerin çoğalması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2011 yılında İçel’in Silifke ilçesine bağlı Mara köyünün Söğüt mevkiine salınan 500 adet kınalı kekliğin beslenmesi için Silifke Avcılık ve Atıcılık İhtisas Spor Kulübü Derneği tarafından 2 ton yem doğaya atıldı.Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün, Yaban TV ve Avcılık ve Yaban-Av Koruma Konfederasyonu (AYHAK) ile birlikte, başta kınalı keklik olmak üzere yaban hayvanlarının popülasyonlarının korunması ve artırılması konusunda Türkiye genelinde başlattığı kampanyaya Silifke Avcılık ve Atıcılık İhtisas Spor Kulübü Derneği de destek verdi. Yemleme kampanyası kapsamında bir kilogramlık telis torbalar içerisine konulan yemler, avcılar tarafından kekliklerin bulunduğu alanlara konuldu.

"AVCILAR SADECE YOK EDEN DEĞİL, ÜREMESİ VE YETİŞMESİ İÇİN EMEK VERENLERDİR"

Silifke Avcılık ve Atıcılık İhtisas Spor Kulübü Derneği Başkanı Süleyman Uğur, yaptığı açıklamada, “Orman Su İşleri Bakanlığı'nın ve Yaban TV’nin organize ettiği kınalı keklik yemleme kampanyasına Türkiye genelindeki kampanyaya Silifke Avcılar Kulübü olarak biz de katıldık. 2 ton yem vaadinde bulunduk. 2 ton yemimizi arazilerde kekliğin koruma altına alındığı bölgelerde dağıtmak üzere hazırladık ve bu gün burada bu yem dağıtımını yapıyoruz. Kış mevsimi olması dolayısı ile şu günlerde yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban hayvanlarının her zamankinden daha çok beslenmeye ihtiyacı vardır. Güç doğa şartlarında yiyeceğini kendisi bulması gereken yaban hayvanlarının ağır geçen kış şartlarında yiyeceklerinin karla kaplanması sonucu insanlar tarafından beslenme konusunda desteklenmelerine ihtiyaç vardır. Yaban hayvanları tıpkı tüm doğal ortam gibi bize atalarımızdan miras değil, torunlarımızın emanetidir. Biz avcılar olarak şunu anlatmak istedik. Avcılar av hayvanlarını vurup tüketen değil av hayvanlarının yetişmesine gelişmesine de katkıda bulunan kişiler olarak da tanınmamızı arzu ediyoruz ki bunu bu şekilde kamuoyuna tanıtmış olduk. Bütün avcılar adına bu organizasyona katılan herkese teşekkür ederim.” dedi.

İçel Milli Parklar Koordinatörü Orman Mühendisi İlhan Taş ise şunları söyledi: “Şu an içinde bulunduğumuz alana 2011 yılında gelişip çoğalması için 500 adet keklik bıraktık. Burayı keklik koruma bölgesi olarak seçtik. 5 yıl boyunca burası ava kapatıldı. Bu senede bırakılan bu yemlerle kekliklerin beslenmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Akdeniz bölgesinin tamamında kınalı kekliğimiz yoğun bir şekilde yaşama alanı bulmaktadır. Özellikle burada Mara bölgesinde geçmişten beri sıkça bulunan ve yaşayabilen yani kekliğin yaşayabilir bir bölgesi optimal bir bölgesidir o yüzden bu bölge seçilmiştir. Yemlemenin yapılmasında emeği geçen herkese kurumum adına teşekkür ediyorum.”“KINALI KEKLİK SİLİFKEMİZİN SEMBOLÜDÜR”Söğüt Yaylası'nda düzenlenen keklik yemleme etkinliğine katılan Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, kınalı kekliklerin Silifke’nin simgesi olduğunu ifade etti.

Öngel, “Kınalı keklik bilindiği gibi Silifkemizin sembolüdür. Özelikle gerek belediyemizin festivallerinde gerekse kullanılan logolarda genelde kınalı kekliği kullanıyoruz. Dolayısıyla Silifke’nin şiirine, Silifke’nin oyunlarına Silifke’nin folkloruna girmiştir kınalı keklik. Biz de kurum olarak bu çalışmaları destekliyoruz. Kınalı kekliğin bu bölgede çoğalması ve korunması bizim tek dileğimiz. Bu nedenle her iki kuruma da bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Hazırlanmış 2 bin torba yem karla kaplı doğaya taşların üzerine kekliklerin görebilecekleri ve bulundukları mevkilere bırakıldı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile