Kira Artirimi Yapamayan Ev Sahipleri Tahliye Davasi Açiyor

Kira Artirimi Yapamayan Ev Sahipleri Tahliye Davasi Açiyor

Son dönemde artan konut fiyat ve kiralarina karsi yasal oranin üzerinde kira artisina iliskin konusan Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Baskani Izzet Dogan, "Ev sahipleri, yüksek kira getirisi saglamak amaciyla kiracilarini tahliye etmeyi istiyorlar. Anlasma yoluyla güncel kira artirimi yaptiramayan tasinmaz sahipleri önce halen kendilerinin kullandiklari konut veya is yerini satip, sonra gereksinim nedeni ile tahliye davasi açiyor" dedi.

Dogan, kira artirimi yapamadigi için konuta gereksinim nedeniyle kiracisina tahliye davasi açan ya da açacagini söyleyen konut sahiplerine karsi kiracilarin hangi yasal haklarinin oldugu hakkinda bilgi verdi.

“Fazla gelir elde etme amaciyla açilan tahliye davasi kabul edilmemekte”

Kiracilarin haklarina iliskin bilgi veren Dogan, “Mal sahipleri, Borçlar Kanununa göre; 5 yilini doldurmamis kiracilara her yil TÜFE orani üzerinde artis yapamayacaklarini ögrendiler. Ancak buna ragmen emsal ev kiralarinin artmis olmasi, dolayisiyla daha yüksek kira getirisi saglamak amaciyla kiracilarini tahliye etmeyi istiyorlar. Anlasma yoluyla güncel kira artirimi yaptiramayan tasinmaz sahipleri önce halen kendilerinin kullandiklari konut veya is yerini satip, sonra gereksinim nedeni ile tahliye davasi açiyor. Iste bu durumda kiraci, mal sahibinin gayrimenkulünü yakin zaman önce sattigini yargilamada kanitlamalidir. Çünkü içtihat, uygulama ve doktrine göre: kendi oturdugu evi tahliye davasi açmadan önce satmis veya satiliga çikarmissa, kiralayanin ihtiyacinin gerçek ve samimi olmadigi kabul edilir. Ayrica Borçlar Kanunumuza göre gereksinimin gerçek, samimi ve zorunlu olmasi aranmaktadir. Örnegin; kiralayan veya oglunun sadece nisanli olmasi, evlilik hususunda herhangi bir adim atilmamasi evlilik nedeniyle ihtiyaç talebi olarak yeterli görülmemektedir. Yine bu konuda yetiskinler için is yerine yakinlik istegi kabul edilmemekte sadece çocuklarin okula gidis gelislerdeki zorluklari, ihtiyacin samimi olduguna delil kabul etmekte, yakinlik uzakligi gerçek ve samimi bir ihtiyaç olarak görmemektedir. Eger kiralayan hali hazirda oturdugu konutun aidat, yakit ve diger giderlerini karsilamakta zorlandigini, bundan dolayi da kiralanana gerçekten ihtiyaç duydugunu ispat ederse tahliye karari verilmesi gerekmekte, fakat fazla gelir elde etme amaci ile açilan tahliye davasi kabul edilmemektedir”

Kiraya verenin tazminat ödemesi durumu olusabilir

Sözlerini sürdüren Dogan, Yargitay kararlarindan örnekler vererek söyle devam etti: “Evli olan kiraya verenin kiz kardesinin yaninda ona ait evde oturmasi, kiraya verenin anne babasiyla onlara ait evde oturmasi; kiraya verenin babasina ait evde oturmasi, ergin olan kiraya verenin müsterek malik oldugu tasinmazda kardesi ile oturmasi; baldizina ait evde oturmasi tasinmaza gereksinimin samimi oldugunu gösterir. Yargitay saglik nedeniyle de kisinin konut ihtiyacinin olabilecegini, dosyaya sunulan doktor raporu ile deniz seviyesinde iliman iklimde yasamasi gerektigini belgelemesinden ötürü konut ihtiyacinin samimi oldugunu kabul etmistir. Ayni sekilde saglik durumu nedeniyle felçli ve bakima muhtaç konumda olan davacinin tasinmazina inip çikma güçlügü çekmesini ve tahliyesi talep edilen tasinmazin çocuklarina yakin olmasini samimi sebep olarak degerlendirmistir. Kiralayanin kendisi, esi, altsoyu, üstsoyu veya kanun geregi bakmakla yükümlü oldugu kisilerin konut ya da isyeri gereksinimi nedeni ile tahliye saglandiktan sonra kiralayan üç yil içinde tahliye ettigi yeri hakli bir neden olmadan kiraya verirse mahkeme kiracinin tahliye edilmeden önce ödedigi son kirasi üzerinden bir yildan az olmamak üzere kiraya verenin tazminat ödemesine karar verecektir”.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile