Kira Fiyatlari, Konut Satislarini Tetikliyor

Kira Fiyatlari, Konut Satislarini Tetikliyor

Konut fiyatlari artiyor, vatandaslar ev sahibi olmanin pratik, düsük maliyetli ve kolay yollarini ariyor. Konut satislarinin son 1 yilda düstügünü söyleyen Kamuran Akbay Sirketler Grubu Yönetim Kurulu Baskani Kamuran Akbay ise bu duruma neden olan parametreleri açiklarken, sektörün dinamiklerini degerlendirdi.

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) verilerine göre, 2023’ün ilk alti ayinda 565 bin 779 konut satisi gerçeklesirken, satislarin önceki yila göre yüzde 22,1 azaldigi kaydediliyor. Sektör profesyonelleri ise konut alirken vatandaslarin artik kriterlerinin ilk sirasina güvenligi yazdigini bildiriyor. Bu sebeple kentsel dönüsüm çerçevesinde toplu konut projeleri yogun bir taleple karsi karsiya kaliyor. Gayrimenkul sektörünün güncel durumuna dair degerlendirmede bulunan Kamuran Akbay Sirketler Grubu Yönetim Kurulu Baskani Kamuran Akbay, “Konut satisina dair açiklanan istatistikler, satislarin geçtigimiz yila göre bir miktar düstügünü gösteriyor. Elbette, bu duruma sebep olan birçok parametre var” dedi.



“Tedarik kirilmalari konut satislarini da etkiledi”

Kamuran Akbay, emlak sektörüne dair su bilgileri paylasti: “Pandemiden bu yana küresel tedarik zincirinin kirilmasindan dolayi yasanan ara mal bulma güçlügü, insaat maliyetlerinin artmasina neden olurken, proje sayisini da düsürdü. Enflasyon da hammadde ve ara mal girdilerinde fiyat artislarinin önünü açti. Konut fiyatlarindaki yükselis nedeniyle özellikle dar gelirli vatandaslarin konut alabilmeleri giderek güçlesse de kanunlarla sunulan kolayliklar ve kentsel dönüsüm projeleri, konut satislarina yeniden ivme kazandirdi.”

“Kira fiyatlarindaki artis konut satislarini tetikliyor”

Kira artislarinin konut alimina yönelik talebe etkisini de degerlendiren Kamuran Akbay, “Kira fiyatlari özellikle son 2 yilda oldukça artti. Bu durum belirli seviyede birikimi olan vatandaslari konut sahibi olmaya yönlendirdi. Öte yandan konut yatirimlari geçtigimiz dönemlerde düsük faiz, düsük döviz kuru gibi gerekçelerle daha kârliydi. Mevcut durumda ise yatirimcilar için alternatif ve kârli yatirim alanlarinin olusturulmasi, konuta yatirim yaparak rant elde etmek isteyen yatirimcilarin gözlerini farkli yatirim alanlarina çekmesini saglayabilir” ifadelerini kullandi.

“Önce güvenlik, sonra lüks sunuyoruz”

Devletin sosyal konut yapim desteklerinin dar gelirli vatandaslar açisindan önemli bir firsat oldugunu aktaran Kamuran Akbay Sirketler Grubu Yönetim Kurulu Baskani Kamuran Akbay, “Insaat sirketlerinin denetlenmesi de oldukça önemli bir tedbir. Insaatlarin devlet tarafindan görevlendirilecek uzman ekipler tarafindan depreme dayaniklilik konusunda insaat tamamlanana kadar denetlenmeleri, her insaat sirketinin kendisine danismanlik yapmak üzere ilgili alandan bilim insanlarindan olusacak bir heyetten destek almasi, depreme dayanikli konut yapiminin gerçeklestirilmesinde de hayati önem tasiyor. Insanlar depreme dayanikli konut almak için arastirma yapmaya basladiginda, ilk olarak satin alacaklari konutu insa eden sirketin ne kadar güvenilir olduguna bakar” dedi.



“7 kamu ihalesi, 93 butik konut ve 3 site projesini hayata geçirdik”

Kamuran Akbay, sözlerini su sekilde sonlandirdi: “21 yillik deneyimimizden hareketle 7 kamu ihalesi, 93 butik konut ve 3 site projesini hayata geçirdik. Son projelerimizden biri de sektörde oldukça ses getiren Manzara Adalar projesi oldu. Bu özel kentsel dönüsüm projesi, konutlar, ofisler ve ticari alanlari bir araya getirerek modern yasama kapi araliyor. Istanbul’un önemli ulasim akslarina çok yakin konumda yer alan projede 1+1’den 4+1’e kadar genis daire seçenekleri bulunuyor. Hem oturum hem de yatirim gayeli yogun ilgi gören projede, yüzde 30 pesinatla konut sahibi olma firsati sunuluyor.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile