Kira Uyusmazliklarinda Arabuluculuk Süreci

Kira Uyusmazliklarinda Arabuluculuk Süreci

Duman Hukuk Bürosu Avukati Soner Inanci, kira iliskisinden kaynakli uyusmazliklar dava sarti olarak arabuluculuk çerçevesine alinmasinin avantajlarindan bahsetti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 28 Mart’ta kabul edilen yargida düzenlemeler konusunda, kira iliskisinden kaynakli uyusmazliklar dava sarti olarak arabuluculuk çerçevesine alindigini duyurdu. Böylelikle son zamanlarda mahkemelerde oldukça artan kiraci ve ev sahibi arasindaki uyusmazliklardan kaynakli davalarin arabuluculukla azaltilmasi amaçlaniyor. Yeni gelisme hakkinda konusan Duman Hukuk Bürosu Avukati Soner Inanci, “Kira iliskisinden kaynaklanan uyusmazliklar (ilamsiz icra yoluyla tahliye hariç), dava sarti olarak arabuluculuk çerçevesine alinmistir. TBMM Genel Kurulu’nda 28 Mart’ta kabul edilen yargida yeni düzenlemeleri içeren Icra ve Iflas Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun çerçevesinde, kira iliskisinden kaynaklanan uyusmazliklar dava sarti olarak arabuluculukçerçevesine alinmistir. Kira artislarindaki üst sinirin yüzde 25 ile sinirlandirilmasinin ardindan kiraci ve ev sahibi arasindaki uyusmazliklar artis göstermistir. Kira artis oranindan memnun olmayan kiraci ve kiralayan mahkemelere basvurmaktadir. Son bir kaç yil içerisinde bu konularla ilgili yargi sisteminde çok ciddi is yogunlugu olusmaya baslamistir. Mahkemelerdeki dosya yogunlugundan dolayi mahkemeler de bu konuyla ilgili ileri tarihli durusma günleri vermektedir. Hâlihazirda nüfus yogunlugunun fazla oldugu illerde durusmalar bir yil sonrasina verilmektedir. Bu durumda da dosyalar sürüncemede kalmakta olup yargi sisteminin tikanmasina ve davalarin uzun süre devam etmesine sebep olmaktadir ”dedi.



“Arabuluculuk sistemi yargi yükünü hafifleten bir kurumdur”

Arabuluculuk sisteminin bahse konu duruma yararlarindan da bahseden Avukat Soner Inanci, “Arabuluculuk sistemi yargi yükünü hafifleten, daha da hizlandiran bir kurumdur. Arabuluculuk sisteminin getirilmesindeki asil amaç yargida olusan dosya yogunlugunun azaltilmasi ve taraflarin haklarina en kisa sürede ulasmasidir. Arabuluculuk sisteminde taraflar bu konuda basvurularini yaptigi zaman arabulucu taraflari çagirarak talep ve teklifleri iletir ve uzlasma saglandigi takdirde dosya sonuca ulasmaktadir. Taraflarin kabulüyle olusan sonuç, mahkeme ilami hükmündedir. Arabulucunun taraflari uzlastirma süresi en fazla bir hafta ila bir ay arasinda degismektedir. Taraflar arabuluculukta anlasamadigi takdirde anlasmayan taraf mahkemeye basvuracaktir. Yargilama süreci ise dava yogunlugu göz önüne alindiginda dosyalarin kesinlesmesi ile beraber 2-3 yili bulabilmektedir” ifadelerini kullandi.

“Taraflarin daha az masraf yaparak uyusmazligi sona erdirmesini saglamakta”

Duman Hukuk Bürosu Avukati Soner Inanci artis gösteren yargilama giderlerinden dogan maddi yükü azaltmasinda da arabuldugunun etkili olacagini söylerken söyle devam etti;

“Kira uyusmazliklarinda arabuluculuk düzenlemesinin getirilmesinin bir baska avantaji da taraflari, artis gösteren yargilama giderlerinden dogan maddi yükü azaltmasidir. Bu düzenleme, yargilama giderlerinin fazla olmasindan dolayi taraflarin daha az masraf yaparak uyusmazligi sona erdirmesini saglamaktadir. Arabuluculuk sisteminde ortalama masraflar 700 ila 1000 lira arasindayken dava yolunda sadece baslangiçta ödenen harç ve masraflar arabuluculuk masraflarinin birkaç katini bulabilmektedir. Yargilamanin devaminda ortaya çikacak olan harçlar, tebligatlar, ilam, bilirkisi raporu, kesif masrafi, vekâlet ücreti vs. hesaba katildigi zaman bu masraflar ciddi artis göstermektedir. Arabuluculuk sisteminde masraflar anlasmaya göre esit ya da taraflardan biri tarafindan ödenmekte olup mahkeme süreçlerinde ise masraflar davayi kaybeden kisi tarafindan karsilanmaktadir. Hal böyle olunca vatandasin dava yoluna gitme çekincesi bulunmaktadir. Arabuluculuk sistemiyle beraber masraflar cüzi bir miktar oldugu için taraflar daha rahat bir sekilde haklarini savunabilmektedir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile