Basın İlan Kurumu Sivas Şubesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, BİK Şube Müdürü Mustafa Yüksel, Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fikret Ünsal ve Anadolu Basın Birliği Şube Başkanı Kemal Çağlayan, SESOB ve Sivas Kahveciler Odası Başkanı Beşir Köksal'ı ziyaret etti.
Köksal, yerel gazetelerin daha fazla okunması için başlatılan çalışmalara destek verdiklerini belirtti.
Kahveciler Odası üyesi olan işletmelere yazı gönderdiklerini ve gazete okuma alışkanlığının tekrar sağlanması için özellikle yerel gazetelere sahip çıkılmasını istediklerini ifade eden Köksal, Sivas'ta 450 kıraathane ve çay ocağının günlük ikişer yerel gazete almasını istedi.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünce 2007 yılında yayınlanan genelgeyi kahvehane ve kıraathanelere gönderdiklerini belirten Köksal, kahvehanelerde belli oranda kitap ile yerel, bölgesel ve ulusal gazete bulundurulmasının yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlattı.
Köksal, genelge kapsamında ruhsatlandırılan kahvehaneler, çay bahçesi, kır kahvesi ve benzeri umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde kitap ve gazete bulundurulmasının mevzuatın öngördüğü bir zorunluluk olduğunu kaydetti.
Birinci sınıf kahvehanelerde, çay bahçesi ve kır kahvesinde en az 100 farklı kitabın yer aldığı kitaplık oluşturulması ayrıca ikisi bölgesel veya yerel olmak üzere en az beş farklı günlük gazete bulundurulması gerektiğini aktaran Köksal, ikinci sınıf kahvehanelerde en az 50 farklı kitabın yer aldığı kitaplık ve biri bölgesel veya yerel olmak üzere en az üç farklı günlük gazetenin, üçüncü sınıf kahvehanelerde ise en az 25 farklı kitabın yer aldığı kitaplık ve biri bölgesel veya yerel olmak üzere en az iki günlük gazetenin bulunmasının zorunlu olduğunu belirtti.
BİK Şube Müdürü Mustafa Yüksel ise Sivas'ta ulusal gazetelerin satış oranlarının çok düşük olduğunu ifade ederek, eskiden kahvehanelere "kıraathane", "okuma evleri" denildiğini kaydetti.
Yüksel, "Sivas'ta bu tür yerlerde demli çaylar içilirken kitap, dergi ve gazeteler okunsun, ulusal ve yerel gündemi insanlar okuyarak takip etsinler. Sivas'ta BİK'ten ilan alan almayan tüm gazetelerimiz kaliteli, haber, fotoğraf ve mizanpaj olarak insanların kendilerini bulabilecekleri donanımdalar" ifadesini kullandı.
Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fikret Ünsal da kentte söz konusu genelgenin uygulamaya konulmasıyla daha çok okuyan bir toplumun oluşacağını belirtti.
İletişim araçlarının gelişmesiyle özellikle internet haberciliğinin ön plana çıktığını hatırlatan Ünsal, "Yazılı eserlerin, kitapların, gazetelerin öneminin tekrar kazanılması için kahvehaneleri önemsiyoruz. Kahvehanelerde kitap, gazete bulundurulması, toplumun bilinçaltındaki okuma alışkanlığını tekrar uyandıracaktır" açıklamasında bulundu.
Anadolu Basın Birliği Şube Başkanı Kemal Çağlayan ise okumayan bir milletin başarılı olma şansının yok denecek kadar az olduğunu kaydetti.
Çağlayan, Sivas'ta kahve kültürünün arasına gazete okuma kültürünün de eklenmesinin Türkiye'de örnek oluşturacağını ifade etti.
Kıraathane ve Çay Ocaklarına Yerel Gazete Zorunluluğu
Sivas - Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, İçişleri Bakanlığının genelgesi çerçevesinde kıraathanelerin ve çay ocaklarının günlük ikişer yerel gazete alması gerektiğini belirterek, işletmecilerden bu genelgeye uymalarını istedi.