Kıraathaneler Gerçek Kimliğine Kavuşuyor

Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, dünyada ülkelerin kalkınmışlık seviyesinin o ülkede basılan kitap sayısına göre değerlendirildiğini belirterek, "Kalıcı bilgiye ancak kitapla ulaşırız" dedi

Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, dünyada ülkelerin kalkınmışlık seviyesinin o ülkede basılan kitap sayısına göre değerlendirildiğini belirterek, "Kalıcı bilgiye ancak kitapla ulaşırız" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başlattığı "Türkiye Okuyor" kampanyası çerçevesinde Kahramanmaraş'ta başlatılan "Kıraathane: Gelenekten Geleceğe Kitap ile Kurulan Köprü" Projesi hayata geçti. Proje ile Öğretmenevi yanında oluşturulan okuma evi düzenlenen törenle hizmete açılırken, vatandaşların kitapların derin dünyasına girecekleri nezih bir ortam oluşturuldu. Sabah 10.00'dan 22.00 saatleri arasında açık kalacak olan okuma evine, toplum nezdinde tavla ve çeşitli taş oyunlarının oynandığı yer olarak bilinen 'Kıraathane' ismi verilerek de bu ismin gerçek kimliğine kavuşması sağlanmış oldu.
Kıraathanenin açılışında konuşan Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Türk Milleti'nin kitap medeniyeti olduğunu söyledi. Kıraathane ile de gelenekten geleceğe köprü kurmayı amaçladıklarını vurgulayan Tanılır, "Ülkelerin gelişmişlik seviyesi, o ülkede yılda basılan kitap sayısı ile doğru orantılıdır. Ancak son yıllarda kitle iletişim araçlarının ve özellikle internetin giderek yaygınlaşması, insanlarımızı kitap okuma alışkanlığından uzaklaştırdı. Esasen ben bu araçları suyun üzerindeki köprüye benzetirim ve bunlar bize tamamen geçici olan bilgiler verir. Ama kalıcı bilgiye ulaşacağımız yegane şey kitaplardır" diye konuştu.
Kahramanmaraş'ın kültürel açıdan çok zengin bir yapıya sahip olmasına rağmen bu tür mekanların eksikliğine değinen Tanılır, insanlara kitap okuma bilincini yeniden aşılamak için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Tanılır, "Burası gündelik yaşamın stresinden yorulan vatandaşlarımız için adeta bir vaha gibi olacak. Buraya gelen insanlarımız rahat bir nefes alacak ve kitapların manevi dünyasına dalacak. Ayrıca yine kıraathanemizde günlük sesli okuma programları ve kahve ikramları gibi çeşitli sosyal aktiviteler gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.
Yazar Rasim Özdenören ise toplumdaki kıraathane anlayışının yanlışlığına değindi. Okuma evine kıraathane ismi verilmesi aşamasında da çeşitli tereddütler yaşandığını kaydeden Özdenören, "Ancak buraya bu ismi vererek taşıdığı anlamı ihya etmiş olduk. Toplumumuzda maalesef kıraathaneler tavla oynanan yerler olarak bilinir. Ama buraları gerçekte okuma evleri ve kültür yuvalarıdır ve bizim kültürümüzde önemli bir yeri vardır" ifadelerini kullandı.
Yazarlar Sadık Yalsızuçanlar, Prof. Dr. Turan Karataş, Doç.Dr. Koksal Alver, bürokratlar ve çok sayıda sanatseverin de katıldığı törende, kıraathanenin açılışı yapılarak konuklara kahve ikramında bulunuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile