Kiraç Topraklar Için Gelistirilen 2 Yerli Bugday Tokumu Yüzleri Güldürdü

Kiraç Topraklar Için Gelistirilen 2 Yerli Bugday Tokumu Yüzleri Güldürdü

Tarim ve Orman Bakanligi Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü tarafindan kiraç topraklar için gelistirilen ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ ismi verilen bugday tohumlari ilk kez Çal Belevi Mahallesi’ne ekildi. Yapilan incelemelerde tohumlarin bölgeye adapte oldugu görüldü.

Tarim ve Orman Bakanligi Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü tarafindan kiraç topraklar için gelistirilen ekmeklik ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ ismi verilen bugday tohumlari ilk kez Çal Belevi Mahallesinde Hasan Durna’ya ait 10 dekarlik alana Aralik ayinda mibzerle ekildi. Tohum çikislari, sap ve basak boyu istenilen seviyeye ulasan tohumlarin bölgeye adapte oldugu görüldü.

Denizli Tarim Orman Il Müdürlügü, Tarim Orman Çal Ilçe Müdürlügü ekipleri tarafindan sürekli kontrol altinda tutulan bugday çesitlerinin hasadi yaklasik 15 gün içinde yapilacak.

Iki farkli tohumun deneme hedefli ekiminin yapildigi susuz tarlada inceleme yapan Denizli Tarim Platformu Baskani Irfan Hatipoglu, “Çal Belevi Mahallesi’nde örnek bugday tarlasinda bulunmaktayiz. Bu bugday tarlasinin özelligi Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü tarafindan gelistirilen ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ tohumlarinin ekildigi bir alan. Taner ve Selçuklu tohumlarinin özelligi kurak bölgelerde özellikle iklim geçislerinin oldugu bölgelerde yetistirilmek üzere gelistirildi. Bölgede ilk örnek olarak Çal Belevi de ekilmis bulunmakta. Bu bugdaylarinin özelligi yapilan bu çevre gezisinde gördük ki, diger bugday tohumlarina göre asiri yagislarin oldugu bu dönemde diger tarlalar da çökmeler, küf, pas, gelisirken Taner ve Selçuklu tohumlarinin ekildigi tarlalarda çökme ve pas görülmedi” dedi.



Yüksek verim bekleniyor

Taner ve Selçuklu kiraç alanlar için gelistirilen bugday tohumlarinin ekildigi tarlayi gezen Çal Ilçesi Belevi Mahallesi Muhtari Mustafa Yanik da, ‘Bu görmüs oldugumuz bugdaylar Konya devlet tarafindan gelistirildi. Taner ve Selçuklu bugdaylarimiz dekarda 400 ile 450 kilo civarlarin da verim beklemekteyiz” dedi.

Deneme tarlasina ekimi yapilan tohumlarin sürekli ekipler tarafindan yerinde denetlendigini anlatan Tarim Orman Çal Ilçe Müdürü Aydogan Gürcan ise, “Tarim ve Orman Bakanligi Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügünden saglanan ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ bugday çesitlerini sizlere tanitmak istiyorum. Belevi Mahallemiz de yaklasik 10 dekar alanda ekilen ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ çesitlerimiz bu yil denemesi yapildi ve gerçekten güzel sonuçlar aldik. Ilk basta çikislarini kontrol ettik, 3 Mart itibariyle daha sonra 9 Haziran da yagislar bittikten sonra tekrar sahayi kontrol ettigimiz de olumlu sonuçlar aldigimizi söyleyebilirim. Burada emegi geçen Denizli Tarim Orman Müdürlügümüze ve Bahri Dagdas Arastirma Endüstri Müdürlügümüze çok tesekkür etmek istiyorum. Bu çesitlerden ‘Taner’ bu bölgemizde adapte sagladi ve 400 - 500 kilogram arasin da verim beklemekteyiz. Yine Selçuklu çesidimiz de bu bölge için uygun yatma ve hastaliklara karsi gerçekten dayanikli oldugunu tespit ettik. Bu bugday çesidimizden de 700 ile 800 kilogram arasin da verim beklemekteyiz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile