Kiralari Ev Sahipleri Ile Aracilar Sisiriyor

Kiralari Ev Sahipleri Ile Aracilar Sisiriyor

Turizm kenti Antalya’da, Rusya-Ukrayna savasinin ardindan 2 ay içinde ev kiralarinin fiyati 5 katina kadar yükseldi, bazi bölgelerdeki astronomik fiyatlar ise tepki çekti. 2 ay önce 2-3 binden kiraci bulan daireler bugün, 15-20 bin TL’ye kiraya verilebiliyor.

Antalya Emlakçilar, Oto Galericiler ve Is Takipçileri Odasi Baskani Ismail Çaglar, fiyatlari emlakçilarin yükseltmediginin altini çizerek, "Bu fiyatlarin balon olduguna inaniyorum ama bir denetleme kesinlikle gelmesi lazim" dedi.

Her dönem yerli ve yabanci milyonlarca misafiri agirlayan turizm kenti Antalya, son dönemde gayrimenkul satisi ve yükselen kira ücretleri ile de dikkat çekmeye basladi.

20 Subat’ta baslayan Rusya -Ukrayna Savasinin ardindan kente hizli bir göç basladi.

Ukraynalilar daha önce tatil için geldikleri Antalya’ya bu kez yerlesmek için gelmeye basladi.

Talep fazla olunca kisitli sayidaki gayrimenkul fiyatlari hizli bir yükselise geçti. Ukrayna ve Rus vatandaslari özellikle Konyaalti’nin Liman, Hurma,Sarisu, Muratpasa’nin Lara bölgesinde ya daire kiraladilar, yada satin aldilar. Talebin fazla olmasinin yani sira, kentet yasayan yerlesik yabancilarin vatandaslarina aracilik yapmasi nedeniyle kira fiyatlari 2 aya göre bes katina çikti. 2 ay önce 2-3 bin TL’den alici bulan dairelerin bugünlerde kiralik fiyati, aylik 15-20 bin TL hem de pesin olarak isteniyor. Hurma ve Liman bölgesinde çok evlerin balkon ve camlarinda az sayida satilik veya kiralik yazisinin oldugu görüldü.



"Fiyati emlakçi arttirmiyor"

Kentteki kira artislarini, sebebini ve yapilmasi gerekenleri ,Antalya Emlakçilar, Oto Galericiler ve Is Takipçileri Odasi Baskani Ismail Çaglar degerlendirdi.

Çaglar, pandemi döneminde ülke genelinde oldugu gibi Antalya’da da insaat sektörünün tamamen durdugunu söyledi.



Antalya’da zaten satilik ve kiralik çok az ev oldugunu dile getiren Çaglar,” Bunun üstüne pandemiden sonra, Rusya Ukrayna savasiyla birlikte bir göç akimi basladi.

Fiyatlarda otomatik olarak artti. Antalya’da yasayan yabancilarin, gelen yurttaslarina bu fiyatlari arttirmasi sonucu fiyatlar dogal olarak yükseldi. Suandaki fiyatlar bir balondur diye düsünüyorum. Bunun sebebi de yabancilar ve emlak sektöründeki ayakçi, kapici dedigimiz arkadaslardir. Disaridan kente yerlesen yabancilarin, kendi dil, din ve irkindan vatandaslarina bu evleri rayiç bedel üzerinden kiraya vermeleridir. Bizim esnafimiz kesinlikle fiyatlarin artmasi yönünde bir çabalari yoktur hatta daha düsük olmalarini istiyorlar. Biz fiyat sirkülasyonundan kazaniriz. Bir kere yüksek satarsan, bir daha yüksek satma sansin olamaz” ifadelerine yer verdi.

"Internet siteleri de etkili"

Suanda insanlarin ev alim gücünün baya bir düstügüne deginen Çaglar, “Bunun için devletimizden bir yaptirim istiyoruz. Birde fiyatlarin artmasinda otomobillerde oldugu, gibi internet sitelerinin de etki var. Evde de ayni sekilde etki oluyor. Sosyal mecralarda paylasildigi zaman etkilesim oluyor. Benimki neden böyle olmasin diyor. Ev sahibi içindeki yillardir oturan kiraciyi çikarmaya çalisiyor. Kiraciya diyor 10 bin. Verme sansi olmayinca o zaman çikacaksin diyor ve mahkemelik oluyorlar” dedi.



"Denetleme sart"

Çaglar, Antalya’nin her bölgesinin ragbet görmesine ragmen en fazla kira artisi olan yerlerin Lara ve Konyaalti bölgesi oldugunu kaydetti.

Geçen yila oranla fiyatlarda yüzde 300’e kadar artislarin yasandigini isaret eden Ismail Çaglar, “Denetlenmenin arttirilmasi gerekiyor. Ögrencilerimizin, evlenecek gençlerimizin durumunu düsünüyorum. Bunun önüne geçilmesi, birinin dur demesi lazim. Bizde sikayetçiyiz. Ayakçi, degnekçi dedigimiz kisi devlete vergi vermiyor. Devletimizde zarar ediyor” açiklamasini yapti.

"Ev bulmak zor"

Antalya’da en düsük kiranin 3-4 binden basladigini ve bölgesine göre 40 bin TL’ye kadar çikabildigini ile getiren Çaglar, ”Bu fiyatlarin balon olduguna inaniyorum ama bir denetleme kesinlikle gelmesi lazim. Bu araci kisilerin kayit altina alinmasi gerekir. Varsak bölgesinde dahi kiralik ev bulmak zor. Fiyat yüksek olsa da yok. Oturan mevcut çikiyor, onunda yeri hemen bir dakikada doluyor. Ama fiyatlar bu kadar olmamali” ifadelerini kullandi.

"Bu balon patlayacaktir"

Hurma’da 20 yildir emlakçilik yapan Mert Aydogan, suan bölgede Ukrayna ve Rusya vatandaslarinin gayrimenkullere ilgi gösterdigini belirtti.

Subat ayina kadar en iyi evin 2 bin 500, 3 bin TL civarinda kiraya gittigini hatirlatan Aydogan, “ Güzelde is yapiyorduk. Ama 15 Subat’tan sonra her sey degisti. 2.5,3 bin TL’ verdigimiz daireyi suan 15 bin TL’den bir iki yillik pesin olarak vermek zorunda kaliyoruz. Çünkü mal sahibi öyle istiyor. Bu kisa sürede ne degisti de böyle oldu. Talep çok oldu. Savasin ilk basladigi günlerde 50-60 tane kiralik ve satilik daire bekleyen müsterimiz vardi. Sunda bugün için fiyatlar yine ayni 10-15 bin TL civarinda. Ama ilk dönemdeki talep yok. Bu ev sahiplerinin bir balonu ve bu kisa sürede mutlaka patlayacaktir” dedi.



"Bu bir firsatçilik"

2 ay içinde fiyatlarin en az 5 kati arttigini dile getiren Mert Aydogan, “Biz böyle bir sey beklemiyorduk, bu fiyatlari 3 yil geçse bile görmezdik. Islerimizi de kötü etkiledi ve mutlu degiliz. Bizim vatandasimiz uraya gelip 15 bin TL’ye daire kiralamayacak. Ukrayna’da bu kriz mutlaka bitecek. Bu kriz bittiginde, balon patladiginda yine yerli halk buraya gelemeyecek. Mal sahibi simdi 15 bin TL’ye verdigi daireyi 3 ay sonra, 3 -4 bin TL ‘ye verir mi? Hep söyleniyor, “emlakçilar fiyati arttirdi”. Emlakçilarin bu konuyla hiçbir ilgisi yoktur. Mal sahibi gelir, emlakçiya fiyati bu der. Ben bu fiyata vermeyelim desem, sen vermezsen veren var diyor ve gidiyor. Çantaci, ayakçi diye tabir edilen kisiler var bunlar evi veriyor kiraya.4 aylik 140 bin TL’ye pesin daire kiralayanlari biliyoruz. Bu bana gire bir firsatçilik, umarim düzelir. Biz kendi ülkemizde üç gün sonra yabanci mi olacagiz” diye konustu.



"Kiralar nerdeyse on katina çikti"

7 yildir Hurma’da kirada oturan Ayse Dogural, “Bin 500 TL’ye oturuyordum ama ev sahibi evi satiliga çikardi. Ne yapacagimi bilmiyorum. Kiralik ev yok bölgede. Olanlarda 10,15-20 bin TL. Kiralar on katina çikti. Yabancilarla iç iç içe yasiyoruz, Antalya’yi istila ettiler. Bizim milletimizde firsatçi, ne yapacagimizi bilmiyoruz” dedi.



"Deli rakamlar"

8 yildir Liman Mahallesi’nde kirada oturan Mine Ayaz, “Kira ücretlerinde müthis bir artis oldu. Yüzde yüzün üzerlerinde zamlar oldu. Ev sahipleri uzun süreli kiracilarini çikarmaya basladi, onun yerine yabancilari aliyor 10,15,20 bin TL’lik fiyatlara. Deli rakamlar. Bir arti bir evin fiyati 25 bin olamaz, olmamalidir. 5-6 ay kazanacak ev sahipleri sonra ne yapacaklar. Onlar gidecek, bizler kalacagiz. Ülkelerine döndügünde Türk ev sahipleri ne yapmayi düsünüyor. Bin 150 TL’ydi kiram, 2 bin 500 TL oldu. Ama çok uzun kiraciyim. Artis bende yüzde yüz on yedi oldu. Bizde de tedirginlik var. Bugün dese ki çikin çikmak zorundayim. Bu civarda ortalama 8-9 binden asagi ev bulamam” diye konustu.



"Fiyatlar uçmus durumda"

Kiralik ev bulmakta sorun yasayan Yasemin Özçengel, bazi sorunlardan dolayi yaklasik 10 aydir ev aradigini ve bütçesine uygun ev bulamadigindan dert yandi.

Konyaalti’nda uygun fiyata ev bulmanin hayal oldugunun altini çizen Özçengel, “Ciddi bir sorun yasiyoruz. En düsük ev 5 bin TL’den basliyor, fiyatlar uçmus durumda. Asgari ücretle geçinen birisiyim. Ev kirasi mi vereyim, nasil geçineyim. Buna bir çözüm bulunmasi gerekiyor. Oglumun okulundan dolayi daha merkezi yerlere bakiyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile