Kiraz Üreticisi, Kurt Oluşumuna Sebep Olan Sinekle Biyolojik Mücadele Ediyor

Kiraz Üreticisi, Kurt Oluşumuna Sebep Olan Sinekle Biyolojik Mücadele Ediyor

Manisa’da kiraz üreticisi, kirazda kurt oluşumuna sebep olan sinekle biyolojik yöntemle mücadele ediyor.

Ziraat mühendisi Çınar Aydoğan, kiraz sineği ile zamanında mücadele edebilmek için sarı yapışkan levhalar kullandıklarını söyledi.

Manisa’nın kiraz depolarında, merkeze mağlı Sancaklı Bozköy beldesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne bağlı olarak gönüllü ziraat danışmanı olarak görev yapan Aydoğan, kiraz üretiminde karşılaşılan en büyük zorluklardan bir tanesinin kurt olduğunu bildirdi. Aydoğan, buna sebep olan sinekle zamanında mücadele edebilmek için 20x25 santimetre ölçülerinde, üzerine böcek yakalama zamkı sürülen sarı tuzaklar kullandıklarını söyledi.

Görüntüye dayalı olan bu tuzaların etkisini, salgılanan hormon sayesinde koku yoluyla arttırdıklarını kaydetti.

Aydoğan, “Bu tuzaklar, kiraz ağaçlarında çiçek taç yapraklarının tamamen dökülmesinden sonra, bahçedeki her ağacın güney yönündeki dallarına yerden 1-1,5 metre yükseğe, ağacın büyüklüğüne göre 1 ile 4 tane asılıyor. Bu mücadele tekniğinde, ilaç adını verdiğimiz zehirli kimyasal maddeler kullanılmaz. Kiraz sinekleri, yakalanarak öldürülüyor. Bu teknik daha az emek ister, daha ucuzdur, en önemlisi üründe ilaç kalıntısı olmaz, çevre kirlenmez, ürünün ihraç edilebilme şansı artar, pazarda daha yüksek fiyatla satılır. Halk sağlığı yönünden önerilen bir mücadele tekniğidir.” dedi.

Manisa bölgesinde kiraz sineği görülme oranının oldukça az olduğu bilgisini veren Aydoğan, tekniğin kiraz sineği ile kimyevi mücadelede ilaçlama zamanını saptamak için de kullanıldığını söyledi.

Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal ise üreticilerin son sekiz yıldır zararlılarla kimyevi mücadeleyi bıraktığını bildirdi. İnsanların kafasında, "Kiraza hormon atılıyor, ilaçlama yapılıyor" diye yanlış bir inanış olduğunu belirten Kabasakal, bu yanlış algıların düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bölgede belirlediği pilot merkezlerde bürolar açarak tarım merkezleri oluşturduğunu, bu bürolara tarım gönüllüsü ziraat mühendisleri atadığını hatırlatan Kabasakal, uygulamanın son yıllarda üreticinin daha da bilinçlenmesine önemli katkılarını olduğunu ifade etti.

Kabasakal, “Onlardan aldığımız bilgilerle daha bilinçli üretim yapmaya başladık. Bu sayede kimyasal mücadeleyi son sekiz yıldır tamamıyla kestik. Zararlılarla sadece biyolojik mücadele yapıyoruz. Uyguladığımız ilaçlar da Tarım ve Sağlık bakanlıklarından onaylı, organik ilaçlar oluyor. Örneğin kirazın kurtlanmasına yol açan sineğe, sarı levha şeklinde tuzak kullanıyoruz. Örneğin arı bizim için çok önemli. O nedenle uyguladığımız yöntemlerin hiçbirisi, faydalı böceklere zarar vermiyor. Vatandaşlarımız, Manisa’da yetiştirilen kirazı gönül rahatlığıyla yiyebilir.” dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile