İlçeye bağlı 1650 rakımlı Çığşar ve 1500 rakımlı Çokak Mahallesi'nde yetiştirilen kiraz, özellikle Avrupa ülkelerinden rağbet görüyor.
Yılda ortalama 15 bin ton kiraz elde eden üreticiler, bunun tamamını yurt dışına gönderiyor. Geçen yıl dondan dolayı ürün alamayan çiftçiler, bu yıl benzer sorunla karşılaşmamak için bahçelerinde araç lastiği yakarak dumanla önlem almaya çalışıyor.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, Çokak Mahallesinde bulunan kiraz bahçesinde, entegre mücadele kapsamında monitör tuzak olarak adlandırılan sinek ve kurtların kiraza ulaşamadan yapıştığı sarı kutuları çiftçilere dağıttı.
Andırın Kaymakamı Mustafa Maslak, yaptığı açıklamada, bölge kirazının ilçe ekonomisi için önemli bir potansiyel oluşturduğunu belirtti.
Maslak, sarı kutu uygulamasının, hem bölge adına hem de kent adına bol kazançlara vesile olmasını diledi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ise sağlıklı gıda ve sağlıklı üretim anlamında bir projeyi daha hayata geçirdiklerini söyledi.
Amaçlarının, kimyasal kullanımı en aza indirerek ihracat potansiyeli yüksek olan ürünleri çok daha iyi fiyata ve çok daha iyi şartlarda pazarlamak olduğunu vurgulayan Emiralioğlu, çiftçilerin doğru üretim tekniklerini kullanarak daha sağlıklı ürün elde etmelerini sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Andırın Kiraz Üreticiler Birliği Başkanı Erbay Erkek de hava şartlarının bol yağışlı olması ve don olaylarının yaşanmaması üzerine, kiraz üretiminde büyük rekolte elde etmeyi hedeflediklerini anlattı.
Son 10 yılın en yüksek meyve ve rekoltesine ulaştıklarına dikkati çeken Erkek, tarım müdürlükleriyle yapılan işbirliğiyle "entegre" mücadeleden başarılı sonuçlar beklediklerini sözlerine ekledi.
Kiraza 'Sarı Kutu' Koruması
Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde tamamı ihraç edilen kirazları sinek ve kurtlanmaya karşı korumak için entegre "sarı kutu" uygulaması başlatıldı.