Kireçtepe Şehitliği'ne Jandarmadan Vefa

Kireçtepe Şehitliği'ne Jandarmadan Vefa

LJanakkale SavaşŸları sırasında Bursa Seyyar Jandarma Taburunca inşŸa edilen, bir süre önce Bursa BüyükşŸehir Belediyesi ile Bursa Garnizon KomutanlığŸının katkılarıyla yeniden düzenlenen şŸehitliğŸin bakımına Eceabat İlçe Jandarma KomutanlığŸı personeli destek veriyor.

LJanakkale SavaşŸları'nda kara harekatına çıkan İngiliz kuvvetlerini, imkansızlıklara rağŸmen durdurarak destan yazan şŸehitlerinin mezarlarının bulunduğŸu şŸehitliğŸe haftanın 3 günü gelen jandarma personeli, mezarları ve bitki örtüsünü suluyor.

İhya çalışŸmaları kapsamında 20 bin metrekarelik alanda düzenleme yapılan ve 10 bin metrekarelik alanın etraflarının duvarlarla çevrilip, 50 bin mevsimlik çiçekle renklendirilen, 100 fıstık çamı dikilen şŸehitlikte bitki örtüsünün kurumaması için İlçe Jandarma KomutanlığŸı ekipleri çaba gösteriyor. şžehitlik içerisinde yer alan çiçeklerin arasındaki yabani otları temizleyen jandarma personeli, dua ederek bölgeden ayrılıyor.

"Kahraman Mehmetçiklerin" yattığŸı şŸehitlikte ayrıca bin 500 çalı grubu bitkisi, Afyonkarahisar'dan getirilen ve her biri 70 kilogram olan bin 100 travertenden oluşŸan yürüyüşŸ yolu, erkek ve kadın ziyaretçilerin kullanabilmesi için mescit, dinlenme yeri ile savaşŸ döneminden kalan pınar suyunun aktığŸı çeşŸme bulunuyor.

- Bursa Seyyar Jandarma Taburu

Seferberlik ilanı yapılan 1914'te Bursa Jandarma Alayının mevcut personelinin üçte ikisinin üzerine, bölge halkından silah altına alınan personelin de ilavesiyle yaklaşŸık 1000 kişŸilik Bursa Seyyar Jandarma Taburu oluşŸturuldu.

LJanakkale cephesine sevk edilen bu tabur, Seddülbahir ve Hisarlık Tepesi mevkisinde bizzat muharebelere katılarak, büyük kahramanlıklar gösterdi, ilk günkü muharebelerde mevcudunun yaklaşŸık yüzde 40'ını şŸehit ve yaralı olarak kaybetti.

Muharebelerin gelişŸmesine bağŸlı olarak Anafartalar Grup KomutanlığŸı emrine giren, cephenin kuzey emniyetine sağŸlamak üzere hazırlanan Suvla Koyu Kireçtepe mevkisinde, Gelibolu Seyyar Jandarma Taburu ile savunma hattına alınan Bursa Seyyar Jandarma Taburu, düşŸmanın asıl taarruz kuvvetini bu bölgeye sevk etmesi üzerine 6 AğŸustos 1915 gecesi yoğŸun ateşŸ desteğŸiyle başŸlayan taarruza karşŸı ateşŸ desteğŸinden yoksun, takviye alamadan 3 gün boyunca destansı bir mücadele ve kahramanlık sergiledi.

Gelibolu ve Bursa Jandarma Taburları harp devam ederken, şŸehitlerin defnedildiğŸi alanda, boşŸ top mermisi kovanlarını kullanarak anıt inşŸa etti Mustafa Kemal Atatürk bu anıtın önünde fotoğŸraf çekildi. Bu fotoğŸraf Harp Mecmuası isimli derginin 4'üncü sayısında kapak olarak kullanıldı.

Kireçtepe Jandarma Anıtı, zaman içinde çeşŸitli sebeplerle birçok defa yıkıldı, yeniden yapıldı veya onarım gördü. Onarımlar nedeniyle aslından kısmen uzaklaşŸtı. Bursa BüyükşŸehir Belediyesi ile Bursa Garnizon KomutanlığŸınca yürütülen ortak proje dahilinde aslına uygun olarak yeniden inşŸa edilen şŸehitlikte, halkın ulaşŸım ve ziyaretini kolaylaşŸtırıcı düzenlemeler yapıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile