Kırgızistan'da Devrim Kurbanları Anıldı

100'e yakın kişinin hayatını kaybettiği 7 Nisan 2010'daki halk devriminin kurbanları için anma töreni düzenlendi.

Kırgızistan'da 7 Nisan 2010'daki halk devrimi sırasında hayatını kaybedenler mezarları başında anıldı.

Başkent Bişkek'e 20 kilometre uzaklıkta bulunan Atabeyit Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen anma törenine Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Başbakan Temir Sariyev, Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, Yüksek Mahkeme Başkanı Aynaş Tokbayeva, eski Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, bakanlar, milletvekilleri, üst düzey bürokratlar, kurbanların aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Atambayev ile Roza Otunbayeva, halk ayaklanmasında hayatını kaybedenler için dikilen anıtın önünde düzenlenen askeri törende anıta çelenk koydu. Kur'an-ı Kerim'in okunmasının ardından toplu dua edildi. Kurbanların aileleri ve yakınları, sevdiklerinin mezarı başında dua edip gözyaşı döktü.

Atambayev daha sonra, Cumhurbaşkanlığı Sarayı yanında kurbanlar için dikilen anıta karanfil bıraktı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Atambayev’in dün imzaladığı kararnameyle 7 Nisan'ın resmi tatil ilan edildiği duyuruldu.

Etkinlikler çerçevesinde halk devrimi sürecini ve halk ayaklanmasının ardından kurulan geçici hükümetin faaliyetlerini anlatan bir kitap yayımlandı.

Kırgızistan Sosyalist Atameken Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Ömürbek Tekebayev’in kaleme aldığı 560 sayfalık kitapta özellikle halk ayaklanmasından sonraki 6 aylık dönem görsel, rapor ve belgelerle anlatılıyor.

Kırgızistan'ın kuzeyindeki Talas kentinde 6 Nisan 2010'da başlayan yönetim karşıtı olayları kontrol edemeyen Kurmanbek Bakiyev iktidarı, muhalefet liderlerini tutuklatmış, ertesi gün bu kişilerin bırakılması talebiyle yapılan gösterilere polis sert müdahale etmişti. Göstericiler ise polislerin silahlarına el koyarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürümüştü. Binlerce kişi, sarayın çatısındaki keskin nişancılarla çatışmış, çatışmada 100'e yakın kişi yaşamını yitirirken, bin 500 kişi yaralanmıştı.

Bakiyev ise Rusya ve Kazakistan'ın baskısı üzerine önce Kazakistan'ın Cambul kentine, daha sonra da Belarus'a sığınmıştı. İktidarın devrilmesiyle Roza Otunbayeva başkanlığında geçici hükümet kurulmuş, parlamenter yönetim sistemine geçişi sağlayan anayasa referandumu yapılmıştı. Otunbayeva, geçiş döneminin sonunda iktidarı, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Almazbek Atambayev'e 1 Aralık 2011 tarihinde devretmişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile