Ria Novosti haber ajansına açıklamada bulunan Kırgızistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü bölgede durumun kritik olduğunu ve şiddet olaylarının sokaklarda sürdüğünü söyledi. Bölgeye askeri birlikler sevk eden geçici hükümet Başkanı Roza Otunbayeva, "Bölgede olağanüstü hal ilan edildi... İki etnik grup arasında tansiyonun düşürülmesi için çalışıyoruz. Şimdi bu insanların sakin olmasına ihtiyacımız var... Bunu yapmaya çalışıyoruz." dedi.
YARALILARA ULAŞMAYA ÇALIŞAN DOKTORLARA DA SALDIRIYORLAR
Kırgız haber portallarına açıklamada bulunan Oş bölgesi başhekimi kurşun yarası almış hastaların tedavilerini sağlamakta zorlandıklarını söyledi. Başhekim, "Doktorlarımız endişe ettikleri için geceleyin dışarı çıkamıyor. Yaralıların taşınmasında da zorluklar çekiliyor. Yaralılara ulaşmaya çalışan doktorlara da saldırıyorlar." bilgisini verdi.
Oş kentinin Karasu ilçesinde gençler arasındaki küçük bir kavganın büyümesi sonucu patlak veren olaylarda Kırgız gruplar araçları ateşe verdi, mağazaların camlarını kırdı ve yağmaya başladı. Binlerce kişilik gruplar ellerinde silahlarla yolları trafiğe kapatırken, gece boyu silah seslerinin devam ettiği ifade ediliyor.
OŞ'TA HASTANELERDE YİYECEK KALMADI, TÜM İŞ YERLERİ KAPALI
Rus kaynaklarından gelen bilgilere göre, hastanelerde yaşam mücadelesi veren yüzlerce hasta için yiyecek bulunamıyor. Kırgızistan Sağlık Bakanlığı yetkilisi yaptığı açıklamada, "Tüm marketler ve dükkanlar Oş'ta kapalı. Ekmek almak için bile imkan yok. Şehre gıda girişini sağlayan yollar da olaylarda tahrip oldu, güvenli olmadığı için de kullanılamıyor..." bilgisini verdi.
İçişleri Bakanlığı'ndan bir kaynaktan edinilen bilgi de durumun vahametini gözler önüne seriyor: "Özbek nüfusun yaşadığı bir kasaba tamamı ile yanmış durumda, yangın olmayan sokak yok gibi. Özbek kadın ve çocuklardan oluşan bir grup Özbekistan sınırına doğru hareket etmiş durumda... Olayların durduğuna dair hiç bir işaret yok..."
Geçici Hükümet Adalet Bakanı Azimbek Beknazarov yaşanan olayları, planlı etnik gerilim hareketi olarak değerlendirirken, polisin olayları kontrol altına almak için bölgeye bin kadar güvenlik gücü gönderdiği gelen bilgiler arasında. Otunabayeva 27 Haziran'da yapılacak referandumla tam yetkili hükümet başkanı olarak 2012 sonuna kadar görevde kalacak.
Oş ketinin de yer aldığı Fergana bölgesi farklı etnik toplulukların bir arada yaşadığı bir coğrafya olarak biliniyor. Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde 1990'da bölgede çıkan etnik çatışmalarda da yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. 5,3 milyon nüfusun yaşadığı Kırgızistan'da yüzde 70 Kırgız, yüzde 15 Özbek ve yüzde 8,4 oranında Rus etnik nüfus yaşıyor. Güney kentleri Celalabad'da Özbek nüfus yüzde 40'lara yaklaşırken, Oş'da oran yüzde 50'leri buluyor.
Bu arada Kırgız yönetiminin Rusya'dan olayların yatıştırılması için asker istediği iddia edildi.