Kırgızistan'da Meclis Başkanı Seçildi

Çınıbay Tursunbekov meclis başkanlığına getirildi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in kurucusu olduğu Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanı Çınıbay Tursunbekov, meclis başkanlığına seçildi.

Meclis Genel Kurulu'nda yapılan seçimde, Sosyal Demokrat Partisi lideri Tursunbekov ve Kalkınma Partisi Milletvekili İshak Masaliyev yarıştı.

Kırgızistan'da 120 sandalyeli mecliste yapılan gizli oylamada, Tursunbekov 88, Masaliyev 26 milletvekilinin desteğini aldı.

Meclis başkanlığına seçilen Tursunbekov, teşekkür konuşmasında, Kırgızistan'ın ekonomik olarak güçlenmesi için meclisin kalkınma stratejisinde yer alan maddeleri hayata geçireceğini söyledi.

Eski Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, ağabeyi Sooronbay Ceenbekov'un başbakanlığa aday gösterilmesinin ardından görevinden ayrılmıştı.

-Tursunbekov kimdir?

Kırgızistan Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesinde öğrenim gören Tursunbekov, meslek hayatına edebiyat dergisi 'Kırgızistan'da yayın yönetmeni olarak başladı.

Tursunbekov, 1989-1992 yılları arasında mezun olduğu üniversitede Gazetecilik ve Filoloji Fakültesi dekan yardımcılığı yaptı, 1993-1997 yıllarında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'ında uzman olarak çalıştı.

'Özgürlük' radyosunun Türkiye muhabirliği ve Kırgızistan sivil toplum örgütlerinin Türkiye temsilciliğini de yürüten Tursunbekov, 1997-2010 yıllarında, un ve makarna üretimini yapan Kırgız-Türk ortaklığındaki bir şirketin genel başkanıydı.

Tursunbekov, Kırgızistan İşadamları Derneği Başkanlığı, Bişkek Değirmencilik Şirketi Genel Müdürlüğü, DEİK Kırgız-Türk İş Konseyi Eş Başkanlığı görevlerinde de bulundu.

Kırgızistan'da 2010 yılında milletvekili seçilen Tursunbekov, 1999-2003 yılları arasında önemli devlet ödüllerine layık görüldü. Şiir kitapları ve çok sayıda makalesi bulunan Tursunbekov, şair Hüseyin Nihal Atsız'ın 'Bozkurtlar' romanını Kırgızcaya tercüme etti.

Kırgızistan'ın kuzeyindeki Narın bölgesinin Can-Bulak köyünde 1960 yılında dünyaya gelen Tursunbekov, evli ve 3 çocuk babası.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile