Kırgızistan'ın güneyinde sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Kırgızistan'ın güneyinde geçtiğimiz haziran ayında meydana gelen etnik çatışmalar üzerine ilan edilen sokağa çıkma yasağı, bugün itibariyle kaldırıldı

Kırgızistan'ın güneyinde geçtiğimiz haziran ayında meydana gelen etnik çatışmalar üzerine ilan edilen sokağa çıkma yasağı, bugün itibariyle kaldırıldı.

Gece 22.00 ile sabah 05.00 arasında uygulanan sokağa çıkma yasağının tamamen kaldırıldı bildirildi. Uzun süredir yürürlükte olan yasağın kaldırılmasında bugün başlanan parlamento seçim sürecinin etkili olduğu belirtiliyor.

10 Haziran'da etnik çatışmaların yaşandığı Oş ve Celalabat vilayetleriyle birlikte Özgen, Karasu, Suzak, Aravan ve Bazar Korgon ilçelerinde kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu.

Bu arada Kırgızistan Sağlık Bakanlığı, ülkenin güneyindeki etnik çatışmalarda kayıtlara geçen ölü sayısını en son 371 olarak açıkladı.

PARALMENTO SEÇİMLERİ 10 EKİM'DE-

Öte yandan sokağa çıkma yasağının kaldırılmasında etkili olan parlamento seçimleri ise 10 Ekim'de yapılacak. Halk, bugün itibariyle başlayan seçim süresi sonunda sandık başına giderek ülkenin ilk defa deneyeceği parlamenter sistemi için 120 milletvekilini belirleyecek.

Kırgızistan, bu seçimle Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) ülkeleri arasında parlamenter sisteme geçecek ilk ülke olacak.

5 milyon 500 bin nüfuslu Kırgızistan'da bir parti en fazla 65 milletvekili çıkarabilecek. Bu da parlamentonun tek pati tekelinde olmasının önüne geçiyor. Yeni uygulamayla parlamentoda en az birden fazla partinin olması bekleniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile