Kırgızistan yönetimini muhalefet ele geçirdi

Kırgızistan yönetimini muhalefet ele geçirdi

2005 yılında Lale Devrimi adı verilen halk ayaklanmasıyla Askar Akayev yönetimini devirerek ülke yönetimini ele alan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, Akayev'le aynı sonu paylaştı.

Kırgızistan'da Askar Akayev yönetimini 2005'te Lale Devrimi adı verilen halk ayaklanmasıyla deviren Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev de aynı akıbete uğradı. Roza Otunbayeva önderliğinde geçici yönetim kuran muhalefet, parlamentoyu feshederek, iktidarı ele geçirdiğini ilan etti. Yeni yönetime ilk tebrik Rusya'dan geldi.

Kırgızistan'da dün başkent Bişkek'te 75 kişinin öldüğü olayların ardından muhalefet, parlamentoyu feshederek, iktidarı ele geçirdiğini ilan etti. Ülkenin güneyindeki Celalabad'da destek arayan Bakiyev dün 'görevimin başındayım, muhalefetle görüşmeye hazırım' mesajı verdi. Moskova ise yeni yönetime her türlü desteği vermeye hazır olduğunu duyurdu.

Devlet başkanlığı ve parlamentonun da aralarında bulunduğu devlet binalarının yağmalanarak ateşe verildiği Kırgızistan'da geçici Başbakan Otunbayeva liderliğindeki geçici hükümette Almaz Atambayev Ekonomi Koordinasyonu'ndan, Temir Sariyev Maliye'den, Ömürbek Tekebayev anayasa ve reformundan, Azimbek Beknazarov ise adaletten sorumlu başbakan yardımcısı olarak görevlendirildi. Bunun dışında İçişleri Bakanı Bolot Şerniyazov, Savunma Bakanı İsmail İsakov, Sağlık Bakanı Damira Niyazaliyeva, Olağanüstü Hal Bakanı Düyşön Çotonov, Milli Güvenlik Hizmeti Başkanı Keneş Düyşöbayev oldu. Başbakan Yardımcısı Sariyev'in ilk icraatı, özelleştirilen Kırgıztelekom ile elektrik dağıtım şirketlerini geri almak oldu. Sariyev, protestoların sebeplerinden olan elektrik ve ısınmaya yapılan zamların da iptal edildiğini açıkladı. Geçici bakan, Asya Universal Bankası, Issık Göl Bankası, Kırgızistan Kredi Bankası, Manas Bankası ve Akıl Bankası çalışmalarının, hesapların gözden geçirilmesi ve yurtdışına para kaçırılmasını önlemek amacıyla 7 gün süreyle durdurulduğunu belirtti. Beş yıl önce Bakiyev'in iktidara gelmesinde payı olan eski Dışişleri Bakanı Otunbayeva, geçici hükümetin, anayasanın hazırlanacağı ve özgür ve adil devlet başkanlığı seçimleri için şartların oluşturulacağı 6 ay boyunca görev yapacağını belirtti.
Başkentte patlak veren çatışmalar üzerine önceki gün Oş kentine giden Kırgızistan Devlet Başkanı Bakiyev'in oradan memleketi Celalabad'a geçerek destek toplayıp Bişkek'e dönmeyi hedeflediği öne sürüldü. Dün ilerleyen saatlerde Bakiyev'in, kendisi ve ailesi için (iki oğlu ve yedi kardeşi dahil) can güvenliğinin garanti edilmesi ve Kırgızistan'da yaşamasına müsaade edilmesi halinde istifaya hazır olduğu yönündeki açıklaması basına yansıdı. Ancak daha sonra 24.kg haber ajansında yer alan bir açıklamada Bakiyev, görevinden istifa etmediğini ve görevinin başında olduğunu söyledi. Bakiyev, sorumsuz davranışlarıyla olayları kontrol edilmez hale getiren muhalefetin kanunlar çerçevesinde cezalandırılacağını söyledi. Ancak ordu ve polisin yeni yönetimin kontrolü altında olduğunu ifade etti. Ülkenin kuzeyindeki Talas, Bişkek ve Issık Göl ile Narın eyaletlerinde geçici yönetimler görevlerine başladı. Oş ve Batken bölgesine de yeni valiler atandı.

KIRGIZİSTAN'A 150 KOMANDO GÖNDEREN RUSYA'DAN 'ABD ÜSSÜ KAPANSIN' MESAJI


Geçici hükümete ilk destek Rusya'dan geldi. Akipress Haber Ajansı'nın haberine göre, Rusya Başbakanı Putin ile telefonla görüşen geçici hükümetin Başbakanı Otunbayeva, Rusya'nın Kırgızistan'daki geçici hükümete destek olacağını söyledi. Muhalefetin liderlerinden Ömürbek Tekebayev ise Bakiyev iktidarının devrilmesinde Rusya'nın parmağı olduğunu ifade ederek, "Bakiyev'in gidişine Rusya'nın nasıl sevindiğini gördünüz. Dolayısıyla ABD üssünün burada bulunma süresi de çok yüksek bir ihtimalle kısaltılacak." dedi. Prag'da konuşan bir Rus yetkili de Kırgızistan'da tek bir üssün olması gerektiğini, bunun da Rus üssü olacağını belirterek, "Bakiyev, Amerikan üssünün kaldırılmasına ilişkin sözünü yerine getirmedi." diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Almazbek Atambayev'in Rus yönetimi ile görüşmek için yakında Rusya'ya gideceği belirtildi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ise dün yaptığı açıklamada, Kırgızistan'daki ayaklanmanın halkın rejime karşı öfkesinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Medvedev, ülkedeki Kant Rus askerî üssüne 150 kişilik özel komando birliği gönderdi.

Kırgızistan'daki gelişme dün Prag'da Medvedev ile ABD Başkanı Barack Obama tarafından ele alındı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Amerikalı bir diplomatın dün Otunbayeva ile görüştüğünü ve sükunet çağrısında bulunduğunu bildirdi. Ancak bakanlık, Otunbayeva'yı ülkenin yöneticisi olarak tanımadıklarını belirtti. Temaslarda bulunmak üzere iki gün önce ABD'ye giden, devlet başkanlığına bağlı olarak çalışan Yatırım ve Kalkınma Ajansı'nın başkanı, devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in oğlu Maksim Bakiyev ile Dışişleri Bakanı Kadırbek Sarbayev'in ise Amerikalı yetkililerle yapılacak görüşmelerinin Amerikan tarafınca iptal edildiği bildirildi. Bu arada Kazakistan ve Özbekistan, Kırgızistan sınırını kapattı.

DAVUTOĞLU: HALK DESTEKLİ İKTİDAR ÖNEMLİ

Ankara, Kırgızistan'daki gelişmeleri yakından takip ediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırgızistan'ın tekrar barışa ve istikrara kavuşması için Türkiye'nin "elinden geleni yapmaya" hazır olduğunu söyledi. Kırgızistan'ın barış ve istikrarını, Türkiye'ninki kadar önemli gördüklerini vurgulayan Davutoğlu, "Önemli olan halkın desteğini almış bir siyasi otoritenin Kırgızistan'da kurulmasıdır. Bu bakımdan bütün taraflara telkinde bulunuyoruz." dedi. Bakan, Türk vatandaşlar için olumsuz bir durum olmadığını ifade etti. Ancak dün bazı gruplar Bişkek'te bulunan Sum, Komfort ve Türk müteşebbisleri tarafından yaptırılan Vefa Senter adlı alışveriş merkezini yağmalamaya başladı.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile