Kiriklarin öncelikle, ciddiyetine göre ortopedi tarafindan alçi içinde eklem hareketsiz birakilarak veya cerrahi olarak tedavi edildigini aktaran Dr. R. Berrin Akpinar, “Kirik aslinda tanimlandigi gibi sadece kemigin bütünlügünün bozulmasi degildir. Kemigin bulundugu bölgeye bagli olarak kemigin yakinlarindaki tendon, sinir, damar, organlar, bag ve lifler de yaralanabilir. Tedavi sürecinde kirilan kemigin hareketsiz kalmasi iyilesme ve dogru kaynamasi açisindan önemlidir” seklinde konustu.
Ancak bu süreçte hareketsizlikle birlikte birtakim sorunlarin da gündeme geldigini aktaran Dr. Akpinar, “Hareketsizlik özellikle kemik ve kas dokusuna zarar verebilmektedir. Kemik ve kas erimesi olarak bilinen bu dokularin zayiflamasi sonrasi eklem hareketi kisitlanir, kas güçsüzlesir, eklem ve uzvun fonksiyonelligi bozulur, kirik bacak bölgesinde ise yürüme bozulur. Sonrasinda ise rehabilitasyon sayesinde eklemler normal hareket açikligina kavusturulur, kaslar güçlendirilerek islevsellik kazanilir” ifadelerini kullandi.
Erken baslanmali
Genelde kirik iyilesmesinin 8 haftada tamamlandigini belirten Dr. Berrin Akpinar, “Normal hayata dönüs 12 haftada gerçeklesebilir. Rehabilitasyon süreci ise ortalama 6-8 hafta alir” diye konustu.
Kirik sonrasi rehabilitasyona, hasta henüz ortopedi servisinde yatarken baslanmasi gerektigine dikkat çeken Akpinar, “Bacak veya ayakta kirigi olan kisinin koltuk degnegi ya da yürüteç gibi yardimci cihazlarla mümkün oldugunca erken ayaga kaldirilmasi ve yürütülmesi iyilesmenin hizli gerçeklesmesini saglar. Ayrica damar içi pihti olusumu (derin ven trombozu) gibi komplikasyonlari önler. Bu dönemde yatak içerisinde yapilacak egzersiz programlari fizik tedavi uzmani tarafindan düzenlenir” dedi.
Kirik Rehabilitasyonu’nda neler var?
Dr. R. Berrin Akpinar, kirik kaynamasi saglandiktan ve kirik etrafinda hareketlere baslanabildikten sonra fizik tedavinin daha yogun uygulanabilecegini ifade ederek, kirik rehabilitasyonundaki uygulamalari söyle özetledi:
“Agri ve ödemi azaltmak, eklem hareketini açmak, kaslari esnetip güçlendirmek, tendonlarin kayganligini saglamak, yürüme etkilenmisse yürüme egzersizleri ve genel fonksiyonelligi arttiracak egzersizler yapilir. Bu egzersiz programlarina ek olarak agri kesici TENS gibi, kaslari güçlendirici elektrik stimülasyonu gibi akimlar, sicak veya soguk uygulamalar, ultrason gibi uygulamalar, skar doku masaji ve mobilizasyon teknikleri uygulanabilir. Özellikle ödemin çok oldugu durumlarda, uygulandigi dokularda eksi 60 dereceye kadar isiyi düsürebilen kriyoterapi tedavisi sisliklerle mücadele etmeye çok destek olur. Robotik laser uygulamalari da hem ödemin azaltilmasi, hem de hasarlanan dokularin iyilesmesini hizlandirmasi bakimindan çok etkilidir. Eger opere olmadan veya vücutta kalici platin kalmasini gerektirmeyen bir kirik ise hem kirik iyilesmesine, hem kas ve kemik güçlenmesine, hem de agri azaltilmasina yardim eden manyetik alan tedavisi çok etkin olarak kirik rehabilitasyonunda kullanilmaktadir. Fazla yüklenmeden ve agrisiz egzersiz yaptirabilmek için hidroterapi de kirik rehabilitasyonunda sik sik tercih ettigimiz tedavi yöntemlerinden biridir.”
Bazi kiriklarin uzun süre rehabilitasyon gerektirebilecegini sözlerine ekleyen Dr. Akpinar, “Bu nedenle egzersiz programlari basindan itibaren evde de uygulanacak sekilde düzenlenmelidir. Bacak kiriklari sonrasi mutlaka yürüme egitimi de verilmelidir” diye konustu.
Kirik Yalnizca Kemikleri Etkilemiyor
Eskisehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi Doktoru R. Berrin Akpinar, kirik sonrasi uygulanan rehabilitasyon programlarinin önemine dikkat çekti.