İl Müdür Vekili Turgut Çiçek, yaptığı yazılı açıklamada, karar doğrultusunca Kırıkkale il sınırları içerisinde hava kirliliğinin önlenmesi ve hava kalitesinin korunması için kent sınırları içerisinde satışı yapılan tüm yakıtlar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kayıt altına alındığı ve takibinin yapıldığını kaydetti.
Kent sınırları içerisinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bugüne kadar 96 katı yakıt satış izin belgesi verildiğini ifade eden Çiçek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Kent genelinde 96 kömür satışı yapan iş yeri bulunmaktadır. 2011 yılı içerisinde kent sınırlarında satışı yapılmak üzere toplam 141, 1 Ocak 2012- 6 Aralık 2012 tarihleri arasında da 113 kömür satış izni verilmiştir. Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından yapılan denetimler neticesinde, katı yakıt satışı yapan iş yerlerinde kömürlerin torbalı olarak satışa sunulduğu, açık kömür satışına izin verilmediği, tüm kömürlerin satış izin belgesi dahilinde olduğu ve satışının yapıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan kömürlerden de numuneler alınarak analizleri yaptırılmakta, uygun olmayanların dağıtımına izin verilmemektedir. Ayrıca Bakanlığımız tarafından kent merkezinde hava kalitesinin takibi amacı ile Rasattepe'de kurulu olan 1 tam otomatik hava kalitesi ölçüm cihazı bulunmakta olup, 24 saat havada bulunan toz ve kükürt dioksit ölçümleri yapılmakta ve doğrudan internette adresinde saatlik/günlük yayımlanmakta olup, herkes tarafından izlenebilmekte ve sorgulanabilmektedir. Sonuçlarda Bakanlığımız tarafından da takip edilmektedir.''
Çiçek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
''1-3 Kasım 2012 ve 1-10 Aralık 2012 tarihlerinde yapılan ölçümler de kükürt dioksit ve partikül maddede ortalamaları sınır değerlerin çok altında çıkmıştır. Buna rağmen Kırıkkale ilimizin topoğrafik şartları dolayısıyla etrafının yüksek tepelerle çevrilmiş olması merkez kısmının çanak şeklinde oluşu sebebiyle, kış mevsiminde özellikle sisin ve gece, gündüz arası sıcaklık farklarının fazla olduğu dönemlerde, yakılan soba ve kaloriferlerden çıkan duman, sis tarafından tutularak yoğunlaşmasına sebep olmakta, yoğunlaşan tabakada İlimiz üzerinde bir sis bulutu haline dönüşmektedir. Bu sebeple de daha temiz bir hava solumamız için vatandaşlarımızın özellikle soba ve kaloriferleri tekniğine uygun olarak yakmaları, müsaade edilen yakıtların dışında lastik, tezek, atık yağ, tekstil artıkları ve boyalı tahta gibi ürünleri yakmamaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini kamuoyuna önemle duyurulur.''
Yayıncı: Emrah Yaşar
Kırıkkale'de Hava Kirliliği Denetimleri
Mahalli Çevre Kurulu kararı sonucu kentte 2012-2013 kış döneminde uygulanacak katı, sıvı ve gaz yakıtların özellikleri ve kullanım durumları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlandığı bildirildi.