Kırıkkale'de Kuduzla Mücadele

Kırıkkale - Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kuduzla mücadele kapsamında 2 bin 232 kedi ve köpeğin aşılandığı bildirildi.

İl Müdürü Recep Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, kuduz hastalığı ile mücadele kampanyası kapsamında il genelinde aşılama çalışmalarının yürütüldüğünü ve 2012 yılında programa alınan kedi ve köpeklerin tamamının kuduz aşılarının yapıldığını belirtti.

İnsanlarla iç içe olan evcil hayvanların virüsü dolaylı yoldan insanlara bulaştırılmasının engellenmesinin yanı sıra aşılama sayesinde ekonomik değeri olan hayvanların da bu hastalığa karşı koruma sağlandığını belirten Kırbaş, "Aşılama faaliyetlerimiz yıl boyunca devam etmektedir. İhbarı yapılan köpekler müdürlüğümüz tarafından müşahede altına alınmaktadır. Kuduz hastalığı, etçiller başta olmak üzere bütün sıcakkanlı hayvanlarda "encephalomyelitis" meydana getiren öldürücü viral bir enfeksiyondur. Zoonoz bir hastalık olup insanlara bulaşarak ölüme sebebiyet verdiğinden korunulması gereken önemli bir hastalıktır. Isırma suretiyle bulaşan bu hastalığın yayılmasında evcil ve yabani etçillerin büyük etkisi vardır. Bu virüsu taşıyan yabani hayvanların evcil hayvanları ısırması sonucu virus yayılım göstermektedir. Ayrıca böcek yiyen ve kan emen yarasaların da yayılımda önemli bir etkisi vardır" diye konuştu.

Kırbaş, kuduzla ilgili mücadelede kurumlar arası işbirliği yaparak, özellikle mahalli idareler, İl Özel İdaresi, İl Sağlık Müdürlüğü, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile koordineli çalışarak ortak mücadele programı yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile