Kırım'ın geleceğini belirleyecek referandumda oy verme işlemi başladı.
Referandumda halka, "Rusya'ya bağlanmaya razı mısınız?"ve "1992 yılı Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olmasına razı mısınız?" soruları yöneltilecek.
Oy verme işlemi yerel saatle akşam 20.00'ye kadar devam edecek. Resmi sonuçların ise 17 Mart'ta açıklanması bekleniyor.
23 ülkeden 135 gözlemci tarafından izlenecek referandumda, oy verme hakkına sahip 1 milyon 200 bin seçmen bulunuyor. Ancak Kırım Tatarları, günler öncesinden referandumu boykot etme kararı aldı.
ABD ve birçok Avrupa ülkesi ise "referandumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve sonucunu tanımayacaklarını" açıkladı.
Oy verme sürecinin devam ettiği Kırım'da Anadolu Ajansı'na açıklama yapan Çistinkaya okulu sandık başkanı Ala Federova, bölgede yaşayan Tatarlardan şu ana kadar sadece birkaç kişinin oy vermeye geldiğini söyledi. Okula oy vermeye gelenlerin tamamına yakınının bölgedeki Ruslar ve Ukraynalılar olduğunu kaydeden Federova, herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını belirtti.
RUSYA GERİ ADIM ATMIYOR
Kırım'ın kaderini belirleyecek referandum öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'li mevkidaşı John Kerry ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Lavrov, Moskova'nın, Kırım'daki referandumun uluslararası yasalarla uyumlu olduğu görüşünü yineledi.
Lavrov ve Kerry, Cuma günü Londra'da bir araya gelmiş, ancak Kırım konusunda uzlaşamamıştı. Obama yönetimi ise, Kırım'daki referandumun sonucunu tanımayacağını belirtiyor.
Kırım'da kritik referandum başladı
Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen referandumda oy verme işlemi başladı. Akşam yerel saatle 20.00'ye kadar devam edecek oy verme işleminin ardından, sandıklar kapatılarak oy sayımına geçilecek.