Kırım'daki Osmanlı İzleri Gün Yüzüne Çıkarıldı

Kırım'daki Osmanlı İzleri Gün Yüzüne Çıkarıldı

Ukrayna’ya bağlı özerk Kırım Tatar Cumhuriyeti’nin başkenti Simferepol’de “Kırım Tarihi ve Kültürel Miras” adlı bir fotoğraf sergisi açıldı.

Başbakanlığa bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün desteklediği sergide, Fotoğraf Sanatçısı Osman Oktar tarafından çekilen 116 adet fotoğraf yer aldı.

Kırım’ın tarihi ve kültürünü yansıtan yapıların ve doğa güzelliklerinin karelendiği sergi, Kırım Tatar Mühendislik ve Pedegoji Üniversitesi’nde açıldı. Sergiyi ilk 3 günde yaklaşık 5 bin kişi ziyaret etti. Ziyaretçiler arasında Türkiye’den de birçok STK temsilcisi ve kamu yöneticisi bulunuyor.

Dersaadet Kültür Platformu Başkanı Mehmet Kamil Berse, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, eski milletvekillerinden Recep Garip, Hüseyin Kansu, Celal Erbay ile Hüseyin Öztürk, Prof. Hüsrev Subaşı, Prof. Hüseyin Yıldırım, Yrd. Doç. Recep Çelik, Dr. Fatih Serenli ve Ali Mazak gibi isimler sergiyi gezdi.

Sergilenen fotoğraflar hakkında bilgi veren Osman Oktar, Osmanlı ve Kırım Hanlığı’na ait eserlerin, Sovyet Rusya döneminde tahrif edildiğini belirterek, "Biz burada 116 tane fotoğraf var. Yaklaşık 47 bölgeye gittik. Bu bölgelerde Kırım Hanlığı'ndan kalma, yıkılmış veya kötü kullanımdan sebep yok olmaya yüz tutmuş eserlerin fotoğrafları çekildi. Çekimler yaklaşık 1,5 ay sürdü. Bu çekimlerin ardından eserlerin tekrar gün yüzüne çıkması için böyle bir sergi çalışması yaptık. Bu sergide kullanılan fotoğraflar farklı bölgelerde çekildi, neredeyse Kırım'ın bütün köyleri, şehirleri gezildi" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile