Kirim Türkü Annenin Kizi Safiye Yasar, YDT'de Rusça Alaninda Türkiye Birincisi Oldu

Kirim Türkü Annenin Kizi Safiye Yasar, YDT'de Rusça Alaninda Türkiye Birincisi Oldu

Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’nin (2024-YKS) Yabanci Dil Testi (YDT) Rusça alaninda tüm sorulari bilerek Türkiye birincisi olan Safiye Yasar, esit agirlik alanindan tercih yapacagini belirterek, “Uluslararasi iliskiler düsünüyorum çünkü dil çok önemli” dedi.

Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM) Baskanliginca 8-9 Haziran’da düzenlenen 2024-YKS’nin sonuçlari açiklandi. YDT Rusça alaninda ipi gögüslen 18 yasindaki Safiye Yasar Türkiye birincisi oldu. Ankara’daki Ayranci Anadolu Lisesi’nde ögrenim gören Safiye Yasar, 18 yil önce Türkiye’ye gelerek Ali Yasar ile evlenen Kirim Türkü bir annenin en büyük çocugu. Evde annesi ve Kirim’daki akrabalarindan Rusçayi ögrenen Yasar, Türkiye’de Rusçayi unutmamak için film ve dizi izledigini söyledi.

Sinava hazirlik sürecinde ise makaleler okudugunu kaydeden Yasar, esit agirlik alaninda da Türkiye 412’incisi oldu.

“Esit agirliktan da Türkiye 412’incisi oldum ve tercihimi esit agirliktan yapmayi düsünüyorum”

Annesinin Kirim Türkü oldugunu ve bu yüzden Rusçayi annesinden ögrendigini dile getiren Yasar, “Biz Kirim Türkleriyiz o yüzden dogdugumdan beri bizim evde Rusça konusuluyordu. Türkiye’de yasamama ragmen Rusçayi unutmamak için sürekli bir kitaptir, çizgi filmdir, dizidir hep bir seyler izledim, okudum. Ayrica bu sene ekstra olarak daha çok makale ve deneme okumaya çalistim. Esit agirliktan da Türkiye 412’incisi oldum ve tercihimi esit agirliktan yapmayi düsünüyorum. Su an Bilkent Üniversitesi, Bogaziçi ya da Koç Üniversitesi’ne dogru kayiyorum ama bakacagiz. Uluslararasi iliskiler düsünüyorum çünkü diller çok önemli. Farkli dillere yatkinligim oldugu için bu bölümü kendime uygun görüyorum” seklinde konustu.



“Gelecekte UNESCO ve BM gibi uluslararasi bir örgütte çalismayi istiyorum”

Yasar, lisede ayrica Çince egitimi de aldigini ifade ederek, “Çinceyi bu kadar ilgim olacagini bilmiyordum ama iste ögrenmeye basladiktan sonra ilerlettim iyi bir seviyeye getirdim. Çincenin de su anki zamanda çok avantajli bir dil oldugunu düsünüyorum. Gelecek planlarim olarak da uluslararasi bir örgütte UNESCO ve BM uluslararasi bir örgütte çalismayi istiyorum. Orada da Çincenin, Rusçanin ve Ingilizcenin çok avantajli olacagini düsünüyorum” dedi.



“Çocuklari sadece ve sadece psikolojik olarak desteklemelisiniz”

Kizinin sinav sonucu karsisinda çok gururlandigini kaydeden Biana Yasar, sonucu gazeteden ögrendigini ifade ederek, “Arkadasim gazetenin bir kismini atinca inanamadim ama çok sevindim. Biz evde hep Rusça konusuyoruz çünkü ben Kirim Tatarim. 18 sene önce Türkiye’ye gelin olarak geldim. Her yaz memlekete akrabalarin yanina memleketimize gidiyorduk. Orada da herkes Rusça konustugu için kizim pratik yapiyordu bol bol ve kitap okumayi çok sevdigi için sürekli kitap okuyordu. Ben sadece destekliyordum. Simdi tüm velilere söyle söylemek istiyorum. Çocuklari sadece ve sadece psikolojik olarak desteklemelisiniz. Hiç baski yapmadan, strese sokmadan sadece güven verip her konuda desteklemelisiniz. Mesela kizim ‘Rusça sinavina girmek istiyorum anne’ deyince ‘tamam birinci olmak sart degil sadece kendini denemelisin’ dedim. Hiç tedirgin olmuyorduk ama böyle bir sonuç alinca çok sevindik” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile