Kırımlı Üniversite Öğrencileri Stajlarını Kütahya’Da Yapıyor

Kırımlı Üniversite Öğrencileri Stajlarını Kütahya’Da Yapıyor

Dumlupınar Üniversitesi ve TİKA işbirliği ile gerçekleştirilen program çerçevesinde, Kırım Tatar Dili ve Türk Dili Fakültesi ve Tarih Fakültesi’nden Kütahya’ya gelen 20 öğrenci, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi’yi ziyaret etti.

Ziyarette kendisinin Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığına bağlı olarak 3 yıldır Ukrayna’da görev yaptığını ifade eden DPÜ Öğretim üyesi ve Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Hacı Murat Arabacı, gelen öğrencilerin Türkoloji ve Tarih bölümü öğrencileri olduğunu ve başarılarından dolayı Kütahya’ya 15 günlük staja getirdiklerini ifade ederek, "Bu projenin birincisini 11 öğrenciyle 2010 yılında yapmıştık bu yıl öğrenci sayımızı 20’ye çıkarttık. Bunlardan 5 arkadaşımız Tarih 15 arkadaşımız ise Türkoloji Bölümü öğrencisi" dedi.

Proje ve Kütahya’da yapılan ziyaretler hakkında ve Türkçeyi öğrenme sebeplerini soran Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, “Birincisi biz komşuyuz. İnsan komşuları ile rahat iletişim kurabilmeli. Dolayısıyla bizim sizin bildiklerinizi bilmemiz, sizin de bizim dilimizi bilmeniz kadar doğal bir şey yok. Buna siz öncülük etmişsiniz, öğrenmişsiniz bu nedenle teşekkür ederim” diye konuştu.

Kendisinin birçok gençle görüştüğünü ve Türkçe Olimpiyatlarını izlediğini ifade eden Vali Çiftçi, “Ben birçok gencimizi dinledim, Türkçe Olimpiyatlarında 130’dan fazla Ülkenin insanları Türkçe öğreniyorlar. Yaşayan, Türkçe konuşan ve birbirine yakın dillerde olan insan bir hayli fazla. Birde Türkiye ekonomisi yükselen bir Ülke, şu anda 16. olan Ülkemiz son yapılan araştırmalara göre nüfus oranı baz alındığında ilk 10’un içine girdi. Avrupa ve çeşitli ülkelerde krizlerden bahsediliyor. Bunlar olurken Türkiye %11 büyüme gerçekleştiren bir Ülke. Buda Türkiye’nin gelecekte Ekonomisiyle de çok güçlü bir Ülke olacağını gösteriyor. Netice itibariyle hem iş imkanları hemde gelecekteki önemli Ülkeler arasında Türkiye yer alıyor. Türkiye yer alınca da dilini de bilmek lazım. Bunu neden bilmek lazım? birincisi oradaki bilimsel gelişmeleri takip adına gerekli, ikincisi turizm rehberliğinde de araştırıldığında bunu görebilirsiniz. Kütahya’yı tercih etmeniz büyük bir avantaj çünkü Kütahya tarih kokan bir şehir. İlk işçi anlaşmasının yapıldığı, ilk borsanın kurulduğu, Germiyanoğulları Beyliğine başkentlik yapmış, Osmanlı, Selçuklu ve Roma dönemlerinde önemli şehirlerden olan Kütahya’nın bilinmesi geleceğinize yön verme açısından da önemli. Burada bayanların üzerinde bulunan elbiselerde o döneme ait kültürleri görebileceğinize inanıyorum. Cadde, sokak ve çarşısında gezerken o insanların üzerlerindeki var olan asaleti ve yaşam duygusunu da burada tadacaksınız. Buradan alacağınız çok şey var” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile