Kırkçeşmeler’de Sona Doğru...

Kırkçeşmeler’de Sona Doğru...

Bayburt Belediyesi tarafından tadilat çalışmaları başlatılan tarihi Kırkçeşmeler, yeni görüntüsü ile göz dolduruyor.

Yapılan çalışmalar sonucu modern görüntüye kavuşan tarihi çeşmelerdeki çalışmalarda sona yaklaşıldı. Beşik tonoz kubbe ile kaplanan çeşmelerin tavandaki iç süslemeleri ise tamamlandı. Tavandan aydınlatılan çeşmelerin kubbe altı süslemeleri de estetik haliyle göz dolduruyor. Şimdiden estetik yapısıyla doyumsuz bir görüntü oluşturan tarihi çeşmelerdeki çalışmaların bitmesiyle Bayburt’a yakışır bir şekilde vatandaşımızın hizmetine sunulacak.

SELÇUKLU ÇİÇEK MOTİFLİ TAÇ KAPI ..

Bayburt taşı üzerine Selçuklu çiçek motiflerinin işlendiği taç kapının da yerine yerleştirmesiyle tarihi Kırk Pınarlar 1200’lü yıllarındaki görkemli günlerini aratmadı. Bilindiği gibi Bayburt’ta Kırk Pınarlar olarak bilinen çeşmeler, Bayburt Bedesteni (Taşhan) ile Camii Kebir (Ulu Camii)’in yapıldığı yıllarda görkemli bir şekilde yapılmış olup, ilerleyen yıllarda yapı özelliğini yitirmesi nedeniyle Bayburt Belediyesi tarafından büyük bir özenle eskiyi aratmayacak şekilde yeniden yapıldı.

Tarihi çeşmelerin görkemli bir şekilde yapılmasının ardından çevre düzenlemesine geçen belediye çalışanları, Kırk Çeşmeler ile Hoca Ahmet Yesevi Caddesi arasında kalan kısmı da dekoratif şekillerdeki parkelerle döşemesini gerçekleştirdi.

AĞAÇ VE TAŞ İŞÇİLİĞİ İLE ESTETİK GÖRÜNTÜ ..

Çalışmaları an be an yerinde takip eden Belediye Başkanı Hacı Ali Polat zaman zaman da parke dizerek çalışanlara yardım etti. Bayburt’ta Kırk Pınarlar olarak da tanınan tarihi çeşmelerin yeni haliyle kırka tamamlandığını ifade eden Belediye Başkanı Polat, "Kırkçeşmeler’i tam manasıyla Bayburt’un turistik bir mekânı haline getiriyoruz. Ağaç ve taş işçiliğin birlikte olduğu estetik bir görüntüye kavuşacak. Bayburt taşı ve Bayburt taş işçiliğini de vurguladığımız çeşmelerimizi kırka tamamladık” dedi.

AMACIMIZ BAYBURT’A ESER KAZANDIRMAKTIR
Belediye Başkanı Polat, “Şu anda yaklaşık bin yıllık bir tarihi eserin içindeyiz. Kimisinin “Kırk Paharlar” kimisinin “Kırkçeşmeler” diye adlandırdığı Ulu Cami, Taşhan ve buradaki ticari merkezle birlikte bir bütünlük arz eden Kırkçeşmeler’in içindeyiz. Geçen sene buranın çalışmasını başlattık. Bugüne kadar üstünün tavan örtüsünü tonoz olarak yaptık. Zeminde düzenlemeler yaptık, giriş alanını değiştirdik. Artık bitişe doğru yavaş yavaş gidiyoruz. Amacımız Bayburt’a eser kazandırmaktır, Bayburt’u turizme hazırlamaktır, Bayburt’un var olan değerlerini yeniden ihya etmektir. Bunun mimarisi üzerinde şu anda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Vatandaşlarımızın da gördükleri zaman takdir ettikleri güzel uygulamalardan hem Bayburt taşını ortaya koymaya çalışıyoruz, hem de tarihi eser ortaya koyuyoruz. Tavan süslemesinde, ağaç işlemesini ve ağaç oymacılığını ön plana çıkardık, Selçuklu motifleriyle süsledik. Bayburt’un traverten taşını aralara yerleştirmek suretiyle ön plana çıkarmaya gayret ettik” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile