‘Kırklar Meclisi‘ Artık Bursa Belgeliğinde

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlanan ve Prof. Dr. Mustafa Kara’nın kaleme aldığı ‘Bursa’da Kırklar Meclisi‘ adlı kitap, kent belgeliğine kazandırıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlanan ve Prof. Dr. Mustafa Kara’nın kaleme aldığı ‘Bursa’da Kırklar Meclisi‘ adlı kitap, kent belgeliğine kazandırıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Haraççıoğlu Medresesi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, Bursa belgeliğine bir eser daha kazandırmanın sevincini yaşadığını söyledi.

Bursa’nın değerlerinin öne çıkarılması noktasında titiz çalışmalar sergilediklerini anlatan Başkan Altepe, “Bursa ile ilgili eserlerin ortaya çıkarılarak Bursa belgeliğine kazandırılması noktasında adeta yayınevi gibi çalışıyoruz. Bursa Araştırmaları Merkezi ile kent dinamikleriyle, alanında uzman isimlerin ve vatandaşların desteğiyle kısa zamanda yeni bir yayının daha tanıtımını yapıyoruz. Türkiye çapında örnek bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda Bursa büyük takdir görüyor.” diye konuştu.

Bursa ile ilgili pek çok alanda kitaplar hazırlandığını hatırlatan Başkan Altepe, okullardan ve mezar taşlarından hazirelere kadar birçok konuda eserler yayınlandığını belirtti. Altepe, yayınlanmak için bekleyen daha pek çok eserin mevcut olduğunu sözlerine ekledi.

Başkan Altepe, ‘Bursa’da Kırklar Meclisi‘ kitabında Bursa’nın ilim ve hikmet insanlarından seçilen, Bursa’nın tarihine önemli yere sahip olan ve kente emek veren 40 kişinin yaşamlarından kesitler sunulduğunu vurguladı. Başkan Altepe, önemli eserde Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Süleyman Çelebi’ye, Abdülaziz Efendi’den Kâzım Baykal’a kadar pek çok önemli simanın yer aldığını ifade ederek, “Unutulmamak üzere, bu şahısları gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyoruz. Bir vefa borcu olması adına da Bursa’ya dair bu eserlerin devamı gelecek.” şeklinde konuştu.



Kitabı kaleme alan Prof. Dr. Mustafa Kara da “Tasavvuf kültüründe Bursa’da Kırklar diye bir mefhum var. Oradan hareketle Bursa ile irtibatlı 40 kişiyi kaleme aldım. Bunlardan bir kısmı Bursalı, bir kısmı Bursa’ya seyahatler yapan, bir kısmı da Yakup Kadri, Hasan Ali Yücel gibi Bursa’ya çok özel eserler veren isimlerdir. Bursa’yı burada yaşayanlara daha çok sevdirmek, kentin daha çok farkına varmak adına bu kitabı hazırladım. Bu şehrin insanlarını, kültürünü, dokusunu, tarihini bu şekilde biraz daha sevebilir miyiz diye düşündüm.” dedi.



Görsel malzemelerle de zenginleştirilen kitapta, hem 3 ay önce hem 30 yıl önce çekilmiş fotoğrafların bulunduğunu da anlatan Kara, şunları kaydetti: “Kitabı meclis atmosferinde hazırladım ve 40 kişiye söz verdim, meclisin açılış konuşmasını Ahmet Hamdi Tanpınar, kapanış konuşmasını da Mustafa Armağan’a yaptırdım. Bu kitaptaki 39 kişi vefat etti. Tek yaşayan kişi olan Süleyman Uludağ’ı da kırklara karışan bir alim olarak kaleme aldım. Diliyorum ki bundan sonra da Bursa kültürü ile ilgili birçok kırklar kitabı yazılır. Bu kitaptaki kişiler, Bursa için yalnızca çok önemli olanlar değil, ilk değerlendirilenlerdir. Bursa’ya emeği geçenleri ancak bu şekilde anabiliriz diye düşünüyorum. Kitabı da Safiyuddin Bey’e ithaf ettim.” diye konuştu.

Süleyman Uludağ da Bursa’nın hem maddiyat hem de maneviyat sahibi, köklü tarihi geçmişi olan bir şehir olduğunu dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile