Kırklareli'nin Biyolojik Çeşitlilik Envanteri Oluşturulacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kırklareli'nin biyolojik çeşitlilik envanterini oluşturacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Kırklareli Şube Müdürü Filiz İhtiyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme" projesi çerçevesinde, kentteki flora, fauna, kuş, memeli hayvanlar, çift yaşamlılar, iç su balıkları, omurgasız hayvanların envanterinin hazırlanacağını söyledi.

Aralıkta sona erecek proje çerçevesinde Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe'nin önderliğinde 9 kişilik ekiple kentte çalışmalar yürütüldüğünü belirten İhtiyar, şöyle konuştu:
"Kırklareli doğal kaynaklar bakımından oldukça zengin bir il. Bu kaynaklardan verimli ve sürekli olarak faydalanabilmesi için uygulamaya konulan "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme" projesi bu yönde önemli bir adımdır. Proje kapsamında, damarlı bitkiler ile omurgalı hayvanlar için literatür ve arazi, tohumsuz bitkiler ve omurgasız hayvanlar için ise literatür çalışması yürütülecek."
İhtiyar, çalışmalar sonucunda raporlar hazırlanacağını ve biyolojik çeşitliliğin izlenmesi için gerekli planların yapılacağını vurguladı.
Raporlarda, tespit edilen hayvan ve bitki türlerinin yaşam alanları, yaşadıkları yerlerin koordinatları gibi çeşitli bilgilerin yer alacağına değinen İhtiyar, şöyle devam etti:
"Böylece özellikli bitki toplulukları ve yaban hayvan alanları tespit edilmiş olacak. Ayrıca Nuh'un Gemisi Veri Tabanı'nda tespit edilen türlerin kayıtları oluşturularak burada depolanacak. Böylece Kırklareli'nin biyolojik çeşitlilik verileri bir veri tabanı aracılığıyla tablo, grafik ve harita şeklinde görülebilecek. Projenin tamamlanmasıyla biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve sürdürülebilirliği adına meydana gelecek değişimler rahatlıkla takip edilebilecek."
İhtiyar, projenin, 142 bin lira bütçeyle yürütüleceğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile