Kırkpınar, UNESCO Kültürel Miras Listesi'ne aday gösterildi

649. yıllık tarihi geçmişi olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne aday gösterildi. Kültür ve Turizm

649. yıllık tarihi geçmişi olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne aday gösterildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Selimiye Camii'nin ardından tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni UNESCO'ya aday gösterdi. Kırkpınar'ı bütün yönleriyle anlatan dosya geçen yıl temmuz ayında UNESCO'nun Paris'teki merkezine gönderildi. Bu yıl eylül ayında yapılacak değerlendirme toplantısının ardından Kırkpınar'ın listede yer alıp almayacağı kesinleşecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, dünya kültür politikalarından oluşan yeni eksenlere uygun yeni projeler geliştirmeye özen gösterdiklerini söyledi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu tarafından düzenlenen 6. Uluslar arası Tarihi Kırkpınar Sempozyumu'nda konuşan Evkuran, UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi'ne taraf ülke olmanın bir gereği olarak çeşitli kültür değerlerinin dosyasını hazırlayıp UNESCO'ya sunma kararı aldıklarını belirtti.

Dosyaların arasında tarihi Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali'nin de bulunduğunu hatırlatan Evkuran, "Şu anda Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras aday dosyasıdır. Türkiye'yi temsilen aday dosyası olarak değerlendirme aşamasındadır. Beklentimiz odur ki, bu yılın eylül ve ekim aylarında yapılacak UNESCO genel kurul toplantısında Türkiye'yi temsilen Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni oluşturulan listede görüşeceğiz." dedi.

Bunun için Edirne'de bilim adamları, sivil toplum kuruluşları, pehlivanlar, ağalar, müzik konusunda çalışmalar yürüten kişi ve yöneticilerin katılımıyla bir çalıştay yaptıklarını belirten Erkuran, yapılan çalıştay sonucunda rapora son şeklini verdiklerini anlattı.

"Bu raporu son derece önemli bir bölümü birlikte oluşturduk." diyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü, "Sunulan dosyanın mutlaka o değerin korunması ve yaşatılması için bir eylem planı içermek zorunda. Yani ülkeler değerlerini dünyaya dosya olarak sunarken o değerin yaşayabilirliği ve güvence altına alınmaya dönük taahhütleri üstlenmek zorundadırlar." diye konuştu.

Bu çerçevede bakanlık olarak belirledikleri ve katılımcıların önerileri ile son halini verdikleri bu eylem planında yer alan faaliyetleri ve projeleri belirlediklerini ifade eden Evkuran, sivil toplum kuruluşları ve ilgili uzmanlarla yapılan işbirliği içerisinde bu projeninin bir kısmını başlattık bir kısmını da takvime uygun bir şekilde gelecek yıl uygulamaya konulacağını aktardı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile