Kirli Su Temasinda Yüzücü Kulagi Tehlikesi

Kirli Su Temasinda Yüzücü Kulagi Tehlikesi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Baklaci; yaz aylarinda artis gösteren dis kulak yolu enfeksiyonlari hakkinda önemli bilgiler paylasti. Baklaci, özellikle yüzücü kulagi olarak bilinen duruma dikkat çekti.

Doç. Dr. Baklaci, yaz aylarinda dis kulak yolu enfeksiyonlarinda artis oldugunu belirtti.

Havuz ve deniz suyu, sik dis alma aliskanliklara dikkat çeken Baklaci, "Yaz aylarinda dis kulak yolu enfeksiyonu oranlari artis göstermekte. Bunun nedenleri arasinda daha çok havuz suyu, deniz suyu temasi, sik dus alma aliskanligi gibi aktiviteler yer almaktadir. Bu gibi durumlarda normalde olmasi gereken dis kulak neminden daha fazla neme maruz kaliyoruz. Mikroplarin da çogalmasi için bir ortam hazirlamis oluyoruz. Bu durum da dis kulak yolu iltihaplarinin artisina neden olmakta" dedi.



"Tekrarlama orani daha fazla"

Baklaci, sik yüzmenin ve kirli su temasinin enfeksiyon riskini artirdigini ifade etti.

Baklaci, "Özellikle kirli su temasiyla birlikte dis kulak yolumuz patojenlere karsi bir yatkinlik kazaniyor. Sik yüzenlerde, isitme cihazi kullananlarda, dis kulak yolu egzamasi gibi dis kulak yolu enfeksiyonlari biraz daha agir seyredebiliyor. Bunlarin kronik hale gelmesiyle birlikte yüzücü kulagi denilen tablo meydana geliyor. Bu tablo normal dis kulak yolu enfeksiyon iltihaplarina göre daha agir ve uzun süre tedavi gerektiriyor. Tekrarlama orani daha fazla oluyor" dedi.



"Uzman yardimi sart"

Dis kulak yoluna su veya yabanci cisim kaçmasi durumunda uzman yardimi alinmasinin önemine deginen Baklaci, "Dis kulak yolumuza su veya yabanci cisim kaçtiginda bunu travmatize etmeden veya kendi yöntemlerimizle çikartmamiz çok mümkün degil. Bu sebeple kulak burun bogaz uzmanina mutlaka görünmemiz gerekiyor. Daha steril sartlarda daha uzman tekniklerle giderilmesi gerekiyor. Aksi halde yabanci cisimler enfeksiyona neden olabilir veya yabanci cisim kulak zarina travma uygulanmasi halinde orta kulaga kaçabilir" seklinde konustu.



"Tedavi sürecinde hastaya sudan korunmayi öneriyoruz"

Enfeksiyon belirtileri ve tedavi süreci hakkinda da bilgi veren Baklaci, "Dis kulak yolu enfeksiyonlarinda semptomlar genellikle agri, kulak akintisi, kulakta kasinti, kizariklik ve kulakta dolgunluk gibi sikayetlerle hastanemize basvurmakta. Tedavi süreci söyle; dis kulak yolumuza tatbik edecegimiz antibiyotikler, agri kesiciler ve ödem damlalari, daha agir olgularda agizdan alinan ilaçlarla ve destek tedavileri uygulamaktayiz. Bu süreçte hasta kesinlikle dis kulak yoluna travma uygulamamali ve yine sudan korunmayi öneriyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Kirli suya maruz kalacagimiz ortamlarda mutlaka kulak tikaçlari ile tikamaliyiz"

Kulak sagligini korumak için alinmasi gereken önlemleri vurgulayan Baklaci, "Kirli suya maruz kaldiysak veya kirli suya maruz kalacagimiz ortamlarda su aktiviteleri yapiyorsak mutlaka kulaklarimizi kulak tikaçlari ile tikamaliyiz. Travma uygulayacak hareketlerden kaçinmaliyiz" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile