Denizli'nin meyve üretimiyle tanınan ilçelerinden Çivril'de 140 bin dekar arazideki elma bahçelerinde hasat hazırlığı devam ediyor. Elmaların Eylül ayı sonuna doğru olgunlaşmasıyla bahçelere girecek olan üreticiler, Nisan ayında etkili olan don nedeniyle meyve veriminin düşmesi endişesini yaşıyor.
Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yaklaşık 200 bin ton elma üretiminin yapıldığı ilçede ortalama yüzde 40 rekolte düşüşü olmasının beklendiğini belirtti.
Donun verdiği zararla rekoltenin 60-70 bin ton arasında azalacağını öngördüklerini ifade eden Özkul, "Geçen yıl dalında 65 kuruş olan elma, yeni sezona 1 lira ile başladı. Diğer üretim bölgelerinden de benzeri haberler geliyor. Bu nedenle fiyatların artacağını düşünüyoruz" dedi.
- İhracat için yeni çeşitler
Çivril'de yetiştirilen starking ve golden türü elmaların Ege ve Marmara'daki büyük kentlere gönderildiğini, son yıllarda farklı çeşitlerin üretiminin de arttığını dile getiren Özkul, yeni çeşitler sayesinde ihracatın da başladığına dikkati çekti.
İlçede 40 soğuk hava deposunun bulunduğunu, bunların yıllık kapasitesinin yaklaşık 60 bin ton olduğunu belirten Özkul, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Üreticinin şu anda sattığı en kaliteli elmanın fiyatı ağacında 1,3 lira. Türkiye'de bu yıl beyaz elma çeşitlerimiz çok bol fakat kırmızı çeşitlerimizin rekoltesi düşük. Kırmızı çeşit elmaların bu yıl daha fazla para edeceğini düşünüyorum. Bu elma çeşitlerinin marketlerde ve pazarlarda ortalama 4 lira seviyesinden tüketiciye satılacağını düşünüyoruz."
Özkul, ilçede iyi tarım uygulamasının yaygınlaşmasıyla ilaç kalıntısı sorununun önüne geçildiğini de sözlerine ekledi.
Kırmızı Elmada Düşük Rekolte Tahmini
Türkiye'nin elma üretiminin yaklaşık yüzde 12'sinin karşılandığı Denizli'nin Çivril ilçesinde don nedeniyle rekoltenin yüzde 40 düşeceği, özellikle kırmızı elma çeşitlerinde fiyatların geçen yıla göre yüksek seyredeceği bildirildi.