'Kirmizi Elmas'in Ilk Hasadi Yapildi

'Kirmizi Elmas'in Ilk Hasadi Yapildi

Bursa’nin Inegöl ilçesinde üretilen, ’kirmizi elmas’ olarak adlandirilan Kursunlu çileginde, yilin ilk hasadi basladi. 5 ülkeye de ihraç edilen çilegin, yaklasik 500 milyon TL gelir getirmesi bekleniyor.

Inegöl’e bagli Kursunlu Mahallesi’nde üretimi yapilan Kursunlu çileginin hasadi basladi.

Tarlada kilosu 15 TL’den satilan ve bin 100 haneli mahallede oturan vatandaslarin geçim kaynagi olan Kursunlu çileginin, önceki yillarda da oldugu gibi bu yil da Gürcistan, Rusya ve Irak’a ihraç edilmesi planlaniyor. Hasadi inceleyen Ziraat Odasi Baskani Sezai Çelik, "Kursunlu’muz çilegiyle ünlü bir yer. Yaklasik 13-14 senedir burada çok güzel çilek üretimi gerçeklesiyor. Yildan yila da üretim hacmi ve ekim alanlari da genisliyor. Örnegin geçen sene burada 35 bin tona yakin çilek üretimi gerçeklestirdik. Bu sene de beklentimiz bu yönde ancak 1 buçuk aydir hiç kesilmeden yagmur yagiyor. Dolayisiyla da çilek hasadi biraz sancili basladi.

Çilek günes görmediginde, sürekli yagis oldugunda sorun olabiliyor. Insallah bundan sonraki süreçte bunu telafi edebiliriz. Çünkü bizim çilegimizin hasadi ekim ayinin sonuna dek yapiliyor. Bu yüzden de telafi edebiliriz diye düsünüyorum. Ilaç fiyatlari bildiginiz gibi çok yükseldi, isçi maliyetleri de keza ayni sekilde ancak yine de bu senenin çilek fiyatlari geçen senenin bandinda geziyor. Sanayilik çilek 12 TL, sofralik çilek 15 TL ve marketlik çilek 16 TL civarinda degisiyor. Özellikle agustos ve eylül aylarinda gelir anlaminda bahçeyi kapatiriz diye düsünüyoruz. Gürcistan’a, Ukrayna’ya, Avrupa’nin bazi ülkelerine ihracatimiz olmustu. Bu sene de yine beklentimiz o yönde. Geçen sene bu bölgede biz, özellikle ihracatçi arkadaslarimizla hesaplamasini da yaptik. Bu bölgede çilekten 500 milyon TL civarinda bir kazanç saglandi. Bu sene de umarim hem rekolte anlaminda hem de gelir anlaminda onu geçeriz diye düsünüyorum" dedi.

Çelik, "Biz Inegöllüyüz, bu bölgede büyüdük. Su anda burasi için çilegi nasil konusuyorsak, eskiden de fasulye için ayni sekilde konusuyorduk. Burasi fasulyenin deposuydu. Istanbul gibi sehirlerin yakin olmasindan dolayi da gerçekten Istanbul’un fasulye deposu olarak adlandirabiliriz. Sonraki süreçte bir bosluk olustu. Bölgede Çilek Mobilya gibi fabrikalarin da olusmasi ve tarimda gelir seviyelerinde düsme yasanmasinda dolayi özellikle bölgedeki çiftçilerimiz fabrikalarda çalismayi tercih ediyordu. Bundan 14 sene önce bir fuarda alinan fidelerle birlikte bu seviyelere dek gelindi. Bundan sonra da devam edecegi kanaatindeyim. Burasinin nüfusu 10 bine yakin, eskiden de belediyeydi zaten. Büyüksehir yasasiyla mahalleye dönüstü. Burada 10 bin nüfus varsa bunun 7-8 bini zaten çilekle ugrasiyor. Kiminde 2-3 dönüm var, kiminde ise 10 dönüm var. Ancak bir sekilde herkes burada çilekle ugrasiyor" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile